predstavili program

Zeleno-lijeva koalicija: Izađite na izbore, sada napokon imate za koga glasati

04.06.2020 u 14:07

Bionic
Reading

Nositelji izbornih lista i predstavnici zeleno-lijeve koalicije predstavili su u četvrtak svoju koaliciju i ključne programske smjernice te su pozvali birače da izađu na izbore uz napomenu da sad napokon imaju za koga glasati

'Ne morate više začepiti nos i glasati za SDP, ne morate apstinirati od ovih izbora', poručio je Tomislav Tomašević ispred političke platforme Možemo! i Zagreb je naš! pozvavši birače lijevo-zelene političke orijentacije da izađu na izbore. Uz njega su na Markovu trgu bili i drugi čelnici zeleno-lijeve koalicije: Sandra Benčić (Možemo!), Rada Borić ispred Nove ljevice, Katarina Peović iz Radničke fronte te Zorislav Antun Petrović (ORaH).

Ta će koalicija stranka koju čine Možemo!, Nova ljevica, Radnička fronta, ORaH, Zagreb je naš! i Za grad na predstojeće parlamentarne izbore izaći u svim izbornim jedinicama, najavila je Rada Borić te dodala da je na njihovim izbornim listama, kao i među nositeljima lista, podjednak broj žena i muškaraca.

Nositelji lista u izbornim jedinicama su: Tomislav Tomašević (I. izborna jedinica), Vili Mautla (II. izborna jedinica), Danijela Dolenec (VI. izborna jedinica), Rada Borić (VII. izborna jedinica), Katarina Peović (VIII. izborna jedinica), Atana Grbić-Martinović (IX. izborna jedinica), Tamara Visković (X. izborna jedinica), dok se za nositelja u III. izbornoj jedinici još nisu odlučili.

Tomašević je ustvrdio kako glas za ovu koaliciju neće biti bačen, jer koalicija, prema posljednjem istraživanju preferencija birača, predstavlja petu političku stranku, a izrazio je i sigurnost da će dobiti saborske mandate.

'Korona kriza samo je razotkrila sve manjkavosti naše ekonomije koja dobiva sve više obilježja rentne ekonomije, koja se sve više zasniva na turizmu te nesigurnim i sezonskih oblicima rada", poručila je Benčić.

Jedna od tri ključne točke programa je zeleno gospodarstvo i dostojanstveni uvjeti rada, kazala je dodavši da snažnim zaokretom na zeleno gospodarstvo i zelenu industrijalizaciju možemo krenuti u smjeru generiranja kvalitetnijih radnih mjesta.

Naglasila je i važnost postizanja prehrambene samodostatnosti kroz transformaciju sustava poticaja u poljoprivredi i planiranja poljoprivrede, uz stvaranje lokalnog tržišta kroz obveznu zelenu javnu nabavu.

'Želimo intervenirati u Zakon o radu i druge prateće zakone s ciljem ukidanja prekarnog rada te u gospodarstvu regulativu, koju treba prilagoditi veličini i snazi gospodarskih subjekata', poručila je. Na pitanje novinara s kime će koalirati nakon izbora, Tomašević je ustvrdio da to sigurno neće biti desna politička stranka.

'Kod nas članovi stranaka odlučuju o predizbornim, ali i postizbornim koalicijama. Mi ćemo dati sve od sebe da se ne formira desna vlada HDZ-a i crne desnice, a pronaći ćemo način suradnje s SDP-om', poručio je dodavši da će ta suradnja biti uvjetovana konkretnim programima i politikama.