SPORNO GOLF IGRALIŠTE

Zeleni tuže Ministarstvo zaštite okoliša

08.04.2009 u 15:17

Bionic
Reading

Ekološka udruga Zelena Istra podnijela je tužbu Upravnom sudu Republike Hrvatske protiv Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva zbog njegova Rješenja o prihvatljivosti za okoliš golf igrališta Brkač kod Motovuna, izvijestila je danas novinare predsjednica Zelene Istre Dušica Radojčić

PULA - "Ni mi ni ostale ekološke udruge nismo unaprijed protiv golf igrališta, ali da se grade na lokacijama koje nisu ekološki osjetljive. Mi smo protiv lošeg planiranja golfa koji može ugroziti prirodni okoliš," kazala je Radojčić i objasnila da je područje Brkača podno Motovuna, posebno dolina rijeke Mirne i Motovunska šuma, ekološki vrlo osjetljivo područje. Tamo su izuzetno važna biljna i životinjska staništa, koja imaju zaštitu na svjetskoj razini, a oba su i u Hrvatskoj ekološkoj mreži, rekla je.

Procjena utjecaja na okoliš za golf igralište Brkač vrvi netočnostima a mnoge nepravilnosti, rekla je predsjednica Zelene Istre, utvrđene su i u provođenju postupka procjene utjecaja na okoliš. Stoga očekuje da će Upravni sud usvojiti tužbu Zelene Istre i to, rekla je, po hitnom postupku, kako nalaže Zakon o zaštiti okoliša.

"Zelena Istra će Ministarstvu zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva poslati zahtjev da do završetka postupka odgodi provedbu Rješenja, na temelju kojeg bi investitor mogao tražiti lokacijsku i građevinsku dozvolu", zaključila je Radojčić.

Dodala je kako se golf igrališta trebaju planirati i graditi na manje kvalitetnom poljoprivrednom zemljištu, uz poštivanje temeljnih fenomena krajolika. U ovom je slučaju nužno zaštititi potok Krvar, kako bi se zaštitio Motovun kao kulturna cjelina, uz okolna naselja koja sadrže povijesnu građevnu strukturu.