POLICIJA NAREDILA ISTRAGU

Zeleni sišli s krova britanskog parlamenta

13.10.2009 u 07:47

Bionic
Reading

Aktivisti organizacije za zaštitu prirode Greenpeace završili su 24-satni prosvjed i sišli s krova parlamenta u Londonu, priopćila je policija koja je uhitila još devetnaest osoba.

Kako navodi policija, devetnaestero prosvjednika koji su u ponedjeljak još bili na krovu, sišli su tijekom večeri i odmah su uhićeni.

Dvadeset tri osobe koje su također uhićene nakon silaska s krova u noći na ponedjeljak, puštene su na uvjetnu slobodu tijekom dana.

Četrdesetak aktivista za zaštitu prirode popelo se u nedjelju na Westminstersku palaču, dan prije nego je parlament počeo s radom nakon ljetne stanke, kako bi uoči summita u Kopenhagenu koji se održava u prosincu, privukli pozornost javnosti na problem klimatskog zatopljenja. Prosvjednici su razvili transparent s natpisom "Promijenite politiku i spasite klimu".

John Sauven, čelnik Greenpeacea ocijenio je da je akcija postigla "sjajan uspjeh".

Nešto ranije, predsjednik zastupničkog doma John Bercow rekao je zastupnicima da će se zbog ovog, ne jedinog propusta sigurnosne službe u parlamentu, povesti istraga.
U ožujku 2004. aktivisti Greenpeacea su se popeli na toranj Big Ben kako bi obilježili prvu obljetnicu invazije na Irak.