GENERALNA PROBA

Zeleni i SPO koalirali u Beču

26.10.2010 u 11:02

Bionic
Reading

Nakon što su Socijaldemokrati u Beču izgubili apsolutnu većinu imali su dvije koalicijske opcije, u Beču nevoljeni narodnjaci, koji su na izborima izgubili pet posto glasova, ili u vladanju neiskusni Zeleni, koji su od svog osnivanja početkom osamdesetih vječna opozicija na svakom nivou vlasti. Odluka je pala: vrijeme je za Zelene

'Ekološka kriza nije zlonamjerna izmišljotina romantičnih zaštitnika prirode, a Zeleni nisu zlonamjerna konkurencija, već prirodni politički partneri radničkog pokreta. Od Zelenih 'mogu socijalisti naučiti mnogo toga iz područja ekologije, bazične demokracije, solidarnosti i ophođenja s ljudima'. Pisao je tako 1982. u stranačkom časopisu Zukunft (iliti Budućnost) mladi i ambiciozni austrijski socijaldemokrat Michael Häupl

Danas je on dugogodišnji gradonačelnik Beča koji se nakon lokalnih izbora odlučio ući u prvu koaliciju sa Zelenima na pokrajinskom nivou. Austrijski politički analitičari, ali i mnogi predstavnici SPÖ-a, gledaju na tu koaliciju kao generalnu probu za državni nivo, na kojem su socijaldemokrati do sada uvijek bili osuđeni vladati u savezu s konzervativnom Narodnom strankom.

Lokalni izbori u Beču ponajviše su obilježeni zabrinjavajućim uskrsnućem ekstremno desne Slobodarske stranke, koja je osvojila čak 27 posto glasova. Socijaldemokrati su pak izgubili svoju apsolutnu većinu te su im se nudile dvije koalicijske opcije: u Beču nevoljeni narodnjaci, koji su na izborima izgubili pet posto glasova, ili u vladanju neiskusni Zeleni, koji su od svog osnivanja početkom osamdesetih vječna opozicija na svakom nivou vlasti.

No u danima nakon izbora pokazalo se da su konzervativci itekako nestabilniji koalicijski partner, s obzirom na njihove unutarstranačke sukobe oko lošeg rezultata, a nisu im pomogli ni maksimalistički zahtjevi za što više fotelja. Zeleni su se pak ponašali smireno i odgovorno, što je i pomoglo gradonačelniku Häuplu da pridobije skeptike u vlastitim redovima za koalicijski eksperiment sa Zelenima.

Ovih su dana u tijeku pregovori između tih dviju stranaka o političkim prijeporima, između kojih se ponajviše ističu različita gledišta oko prometne politike i urbanističkog razvoja, a značajna preklapanja postoje u svim ostalim područjima. Protiv prve koalicije socijaldemokrata i Zelenih lobirali su i gospodarski lobiji, javljaju austrijski mediji, no bilo je uzalud. Jednako tako su intervenirali i moćni političari Narodne stranke, s kojom su socijaldemokrati u koaliciji na državnom nivou, pa čak i nudili smjenjivanje svojih bečkih predstavnika ako se s njima nije moguće dogovoriti.

Na konferenciji za medije gradonačelnik Michael Häupl ironično je, na pitanje o tome, izjavio da nema dovoljno vremena za nabrajanje svih pokušaja utjecanja na njega i stranačke kolege po pitanju biranja koalicijskog partnera.

Ipak, ključnu ulogu u stvaranju prve koalicije SPÖ-a i Zelenih odigralo je obično članstvo socijaldemokrata, kao i sindikati, koji su se na kraju skoro jednoglasno izjasnili za novog političkog partnera, nasuprot standardnom izboru Narodne stranke. Trenutačno traju pregovori o svim mogućim detaljima zajedničke vlasti u Beču, koji bi trebali biti gotovi do 3. studenog, a nakon toga Austrija dobiva svoju prvu crveno-zelenu koaliciju.