TKO JE PITAO GRAĐANE, RIBARE, TURISTE?

Zeleni argumenti protiv crpljenja nafte i plina iz Jadrana

20.03.2014 u 15:00

Bionic
Reading

Zelena akcija danas je od Ministarstva gospodarstva i Vlade zatražila obustavu bilo kakve radnje oko pripreme natječaja za eksploataciju ugljikovodika u Jadranu te raspisivanje javne rasprave na temu eksploatacije plina i nafte jer smatraju da je to odluka koja će utjecati na budućnost Hrvatske i može imati štetne posljedice.

Desetak prosvjednika ispred Ministarstva gospodarstva postavilo je funkcionalnu maketu naftne bušotine te tri fotografije koje su i urudžbirali u Ministarstvu - jednu hrvatske plaže, jednu ribara i jednu primorskog grada, uz transparent na kojem je pisalo: Tko je pitao građane? Tko je pitao ribare? Tko je pitao turiste?

‘Ovim fotografijama želimo ilustrirati dvije skupine građana koje će, smatramo, time biti izrazito pogođene - ribari i turistički djelatnici’, rekao je Sven Janovski iz Zelene akcije.

Turizam je, istaknuo je, vrlo unosna grana hrvatskog gospodarstva te iznosi više od 15 posto godišnjeg BDP-a te predstavlja jednu od rijetkih stabilnih djelatnosti.

Dodao je da ribarstvo, iako ne predstavlja veliki dio gospodarstva (oko 1 posto BDP-a), također zapošljava veliki broj ljudi i to tokom cijele godine, a pogotovo u područjima kojima nedostaje mogućnosti za zaposlenje, kao što su otoci i mala primorska mjesta.

‘Do sada su Ministarstvo i Vlada vrlo netransparentno vladali tim procesom’, ocijenio je Janovski, navevši kako za nedavno 2D seizmičko istraživanje nije raspisan javni natječaj te da podaci nisu javno artikulirani, te da je ‘samo ministar Ivan Vrdoljak izjavio da smo mala Norveška i to je sve što znamo o potencijalnim rezervama nafte’.

Stoga traže objašnjenje prema kojim kriterijima je došlo do detektiranja čak 29 polja na kojima će se provoditi daljnja istraživanja te procjena potencijalne količine nafte i plina, kolika je realna iscrpiva količina te analizu isplativosti ovakvog pothvata kako bi bilo jasno je li eksploatacija isplativ rizik prema potencijalnom razaranju turizma i ribarstva.

Janovski je upozorio kako bilo kakva eksploatacija nafte u Jadranu ima velike potencijalne štete, poput izljeva nafte te da čak najprofesionalnije firme, uz najbolju tehnologiju mogu prouzročiti štetu i greške.
Zeleni su najavili organiziranju javne tribine, a ministra Vrdoljaka pozvali su da predloži termin u iduća dva tjedna kada će biti u mogućnosti sudjelovati na okruglom stolu.

Glasnogovornik Ministarstva gospodarstva Tomislav Cerovec kazao je da čim su saznali za inicijativu Akcije, pozvali su ih na sastanak no, da su oni odbili poziv.

‘Već se desetljećima eksploatira i nafta i plin i na moru i na kopnu tako da se to radi bez ikakvih ekoloških incidenata. Već samim početkom istraživanja eksploatacija nafte i plina u Hrvatskoj, pokazali smo da štitimo najviše europske i svjetske standarde zaštite okoliša. Nama zaštita okoliša nema alternativu’, dodao je Cerovac.

Ustvrdio je da su samim izborom gdje će biti blokovi pazilo i na turizam i ekologiju te da je u složenim geopolitičkim uvjetima sigurnost opskrbe energenata kao i njihova cijena važna i da bez istraživanja eksploatacije nema sigurnosti opskrbe niti cijena koje će biti povoljne za građane.

Naglasivši da svatko može raspisati javnu raspravu, istaknuo je da je javna rasprava bila i o zakonu i o svim propisima o svakom djelu.