TAJNE OPORBENOG ZAVJETA ŠUTNJE

Žele li SDP-ovci uopće doći na vlast?

02.10.2010 u 08:08

Bionic
Reading

Nije novost da su SDP-ovci šutljivi oko najvažnijih tema, no zanimljiva je njihova vještina izbjegavanja odgovora na novinarska pitanja. Tako nam političku trgovinu SDP-a s Kerumom u Splitu nitko osim Marina Jurjevića nije mogao demantirati, pa čak ni na zamolbu da ćemo nazvati kasnije, kad se informiraju o 'slučaju'

Kako su SDP-ovi članovi gradskog vijeća u Splitu prije dva dana svojom odsutnošću srušili kvorum, a time i mogućnost da se raspravlja o prijedlozima HSP-a i HDZ-a o raspuštanju Vijeća i o smjeni sestre splitskog gradonačelnika Željka Keruma, predsjednice Vijeća Nevenke Bečić, mediji su se poprilično raspisali o političkoj trgovini SDP-a i Keruma. Čini se da SDP-ovci te napise nisu doživjeli pretjerano štetnima (ili neistinitima) jer se nisu žurili to demantirati.

Odgovor na pitanje koliko su te sumnje osnovane i odakle ta iznenadna i neočekivana 'ljubav' Keruma i SDP-a koja se ukazala na sjednici splitskog vijeća u četvrtak, tražili smo u vrhu stranke. Bio je to svojevrstan eksperiment koji je potvrdio naše sumnje o inertnosti oporbenjaka jer, naime, odgovore nismo dobili. Uobičajeno za SDP? Prosudite sami.

U uredu za odnose s javnošću stranke bez oklijevanja su rekli da šef stranke Zoran Milanović 'to sigurno neće komentirati', kao da je pitanje političke veze s gradonačelnikom drugog po veličini grada u zemlji minorno pitanje kojim se on ne bi trebao zamarati. Što bi tek onda bilo kada bi se potegnulo pitanje SDP-a, primjerice u Delnicama ili Grubišnom Polju? Ako im je teško saznati što se događa u splitskom SDP-u, kako bi onda tek funkcionirali kao članovi Vlade? A biti u Vladi i imati moć promijeniti stvari nabolje cilj je svake stranke, zar ne?

Milanović nije riječ izustio u trenucima kada je sigurno mogao pokupiti pokoji politički poen. Na primjer, nije iskoristio pokušaj puča unutar protivničkog HDZ-a u siječnju. Tko se u posljednje tri godine nije bar jednom zapitao želi li Milanović zaista osvojiti sljedeće izbore?

Kada neće šef, zapitali smo se žele li o situaciju u Splitu govoriti njegovi potpredsjednici Milanka Opačić i Zlatko Komadina.

Zavjet šutnje vjerno poštuje i Milanka Opačić: 'Nije da bježim od odgovora, ali nisam dva dana bila u zemlji, bila sam na putu i molim vas da pitate Marina Jurjevića koji bi trebao biti u Splitu… Ako i on nije na putu.'

Ni Zlatku Komadini prebacivanje loptice nije stran pojam te nam je čak rekao da se ne bi ni javio, ali je očekivao poziv s HTV-a.

Željka Antunović, inače poznata kao najsusretljivija i jedna od najžešćih SDP-ovih govornika, bila je u Saboru i nije mogla razgovarati, što je jedino legitimno opravdanje koje smo jučer dobili od SDP-ovaca.

Ranko Ostojić čak je odvojio vrijeme da nam objasni pravila postupanja SDP-a kada trebaju istupati u javnosti iliti pravila SDP-ovog zavjeta šutnje: 'Najprije se zove glasnogovornica koja traži stav predsjednika, a ako ona smatra za shodno da ja odgovorim na to pitanje, onda hoću. Mi imamo tu proceduru i držimo je se.'

Također, jedan od pristupačnijih članova predsjedništva Zvonimir Mršić nije mogao komentirati situaciju u Splitu jer bi to bilo samo prema napisima u medijima: 'Nisam pričao s Marinom Jurjevićem, pitajte nekoga iz Splita.'

Jasno je da se za tu temu mora pitati i Jurjević kao šef splitskog SDP-a, ali baš nas je zanimalo poznaje li SDP-ova 'krema' aktualne probleme svoje stranke.

Marin Jurjević je detaljno obrazložio postupanje članova SDP-a u Splitu i rekao da pitanje nije bilo 'ili-ili', nego 'ne-ne'. Odnosno, nisu htjeli podržati HDZ i SDP i njihove prijedloge jer bi to značilo koaliranje s njima, a ne podržavaju ni Keruma.

'Ja sam bio u Teheranu, a ni mrtav ne bih ušao u koaliciju s HDZ-om i HSP-om, to bi bila prijevara glasača. Mi tražimo da sva ta gospoda koja su sada, kao, protiv Keruma, potpišu izjave da istupaju iz gradskog vijeća i ovjere ih kod javnih bilježnika. S 13 takvih dokumenata neka dođu na sljedeću sjednicu i onda idemo u nove izbore. SDP želi nove izbore, ali oni glumataju, oni to ne žele', rekao je Jurjević.

Ovaj događaj u Splitu samo je primjer toga kako SDP (ne)reagira na važne događaje u zemlji, pa ni one koje se tiču upravo njihove stranke. Nitko iz vrha SDP- nije se sjetio demantirati novinske napise da je 'SDP spasio Keruma', nitko iz SDP-a ne sjeti se 'kokodakati' protiv HDZ-a da bi ostvario tu svoju kukuriku koaliciju, SDP jednostavno pušta da HDZ i uz sve afere ima gotovo izjednačen rezultat u broju pozitivnih novinskih naslova. Čini se da će još jednom hrvatski birači prije parlamentarnih izbora govoriti o 'biranju između dva zla'.