ISPLIVALA MRŽNJA

Zekanović: Žao mi je što Pupovac nije 1995. na traktoru pobjegao u Beograd

14.02.2019 u 14:02

Bionic
Reading

Saborski zastupnik HRAST-a Hrvoje Zekanović u četvrtak je poručio da mu je žao što Milorad Pupovac 'nije 1995.godine sa svojim istomišljenicima na traktorima pobjegao u Beograd', te da on nije čovjek koji bi u Saboru trebao predstavljati Srbe.

Zekanović je to izjavio na konferenciji za novinare koju je sazvao da bi komentirao istup Pupovca, koji se u raspravi o referendumskim inicijativama obrušio na 'velike kršćane, sve iznimni katolici i hrvatski suverenisti, koje ugrožavaju pederi, a zapravo sami sebe ugrožavaju, neostvareni, neiživljeni pederi u moralnom i svakom drugom smislu te riječi'.

Pupovac je bio jasan u svom govoru mržnje

'Mislim da nikog nije iznenadilo da je Milorad Pupovac to jučer rekao, bio je iznimno jasan u svom govoru mržnje. Žao mi je što nitko nije reagirao na njegove neprihvatljive riječi dok je komentirao mene, ali i sve ljude koji su radili na prikupljanju potpisa za referendume', rekao je Zekanović.

Pupovac je pogrdnim riječima nazvao čak i homoseksualce, koje je formalno branio, dodao je zastupnik HRAST-a.

'Kasnije je govorio da je hrabar, da ne bježi iz Sabora, a ja mu poručujem da se ne bojim ni njega niti bilo koga i da ne bježim, za razliku od njegovih istomišljenika koji su 1995. na traktorima pobjegli u Beograd. On je, nažalost, ostao ovdje, ali Pupovac nije čovjek koji bi trebao u Saboru predstavljati Srbe', kaže Zekanović.

Po njegovim riječima, srpski narod bi u saboru trebao predstavljati netko poput Peđe Mišića, hrvatskog branitelja i dragovoljca Domovinskog rata, umjesto onih koji su 'isključivo ekspozitura Vučićeve politike'.

'Žao mi je da nitko iz vlasti, premijer Andrej Plenković, ni jučer predsjedavajući Milijan Brkić, nisu reagirali na taj Pupovčev, ničim izazvan, gnjusan govor mržnje. On je mene osobno, stranku HRAST i našu platformu Hrvatski suverenisti nazvao najgorim mogućim riječima, iako se formalno zalaže protiv govora mržnje', nastavio je Zekanović.

Pupovac se time razotkrio i pokazao svoje pravo lice, on mrzi i tu svoju mržnju jednostavno ne može sakriti, ustvrdio je zastupnik HRAST-a dodavši kako ne poziva Pupovca da se ispriča jer ne bi bio iskren. 'On nikad još nije izgovorio riječi 'Domovinski rat' i sumnjam da bi se ispričao za taj govor mržnje', kazao je.

Pupovac uvrijedio domoljube, suvereniste i gay populaciju

Upitan zašto se prepoznao u riječima "neostvareni i neiživljeni peder", Zekanović je odgovorio da je Pupovac u nastavku sam izgovorio njegovo ime.

'Uvrijedio je mene i sve ljude koje ja predstavljam, hrvatske domoljube i suvereniste, pa čak i gay populaciju. Zamislite da je Hrvoje Zekanović ili netko drugi iz hrvatskih suverenista koristio taj izraz, zamislite koliko bi mediji brujali o tome. Mediji se dižu na zadnje noge kad se djeca potuku u Zadru ili kad je neko naguravanje na splitskoj Rivi, a ne reagiraju na eksplicitnu mržnju u Saboru', kazao je.

  • +3
Hrvoje Zekanović tvrdi da se novcem za kulturu financiraju lijeve političke stranke Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Na primjedbu da je za njega napad na srpske vaterpoliste u Splitu 'neko naguravanje', uzvratio je kako osudio taj događaj. 'Osuđujem svako nasilje, ali i Pupovčev govor mržnje koji su čuli tisuće i tisuće ljudi'.

Upitan ne misli li da je govor mržnje njegova izjava kako mu je žao što Pupovac nije pobjegao na traktoru, ponovio je: 'Da, žao mi je što nije otišao jer svojom politikom ne zastupa interese Hrvatske nego Srbije'.

'Isključivo sluša diktat Beograda. Svi koji nisu prijatelji Hrvatske nemaju što raditi u ovoj državi', poručio je Zekanović dodavši da će se svim silama truditi da Srbe u Hrvatskoj predstavlja Peđa Mišić, koji će biti na listi Hrvatskih suverenista za europske izbore.

Možda je gay populaciji drago da imaju svog predstavnika u HDZ-u

Na pitanje zašto je HDZ-ovca iz Varaždina proglasio homoseksualcem, rekao je kako je legitimno da svaka stranka kandidira bilo kojeg čovjeka, 'da HDZ stavi homoseksualca na listu, a SDP Srbe, HRAST Rome, to je u skladu s Ustavom'.

'Nemam problem s tim da HDZ kandidira na svojoj listi koga god hoće, a zašto ne spomenuti iz koje populacije tko dolazi? Možda je gay populaciji drago da imaju svog visokopozicioniranog predstavnika unutar HDZ-a? Promovirao sam tu zajednicu tako da sam dao do znanja da imaju u HDZ-u visokopozicioniranog predstavnika', rekao je Zekanović.

Pupovac nije jučer branio homoseksualce nego ih je pogrdno nazvao i njega biste trebali pitati što ima protiv te zajednice, a ne da meni imputirate da ja imam nešto protiv njih, poručio je Zekanović novinarima.