RASPAD SUSTAVA

Zdravstvo u komi, ravnatelji u Mercedesima

12.02.2010 u 12:10

Bionic
Reading

Nacional.hr otkriva da je još jedno u nizu javnosti nepoznatih Vladinih povjerenstava, čiji su članovi samo ministri Ivan Šuker i Božo Biškupić, doniralo bolnicama pet automobila vrijednih nekoliko stotina tisuća kuna usprkos tome što stanje u hrvatskom zdravstvu nije najbolje i što je većina bolnica na rubu kolapsa - grcaju u dugovima, liste čekanja na specijalističke preglede i operacije nemaju kraja, a na njih se čeka po nekoliko mjeseci

Najnoviji primjeri dokazuju da je cijeli zdravstveni sustav na aparatima. Naime, na odjelu za onkologiju riječkog KBC-a, po priznanju šefa tog odsjeka, nedostaje lijekova, a i nacional.hr je u četvrtak pisao o problemima koje HZZO ima s tiskanjem novih zdravstvenih iskaznica.

Nemaju za lijekove, imaju za Mercedese

Međutim, čini se da neke ljude u državnoj upravi taj manjak novca, lijekova i nekih osnovnih aparata ne zabrinjava previše. Nacional.hr je, naime, otkrio da je država u posljednjih godinu i pol dana zagrebačkim bolnicama donirala luksuzne automobile marke Mercedes.

Sve je krenulo od informacije da se ravnatelj KB Sestre milosrdnice od početka 2010. vozi u novom službenom Mercedesu. Kada su novinari Nacionala provjerili tu informaciju, ravnatelj prof. dr. sc. Krešimir Rotim kazao je da je riječ o državnoj donaciji 'jednog Vladinog povjerenstva na čijem je čelu bio potpredsjednik Ivan Šuker'.

'To povjerenstvo nam je dodijelilo Mercedes star dvije godine i njime se sada koristi bolnica. Naime, auto ima vozača koji ne vozi samo mene, nego bilo koga kome je auto potreban', kazao je Rotim.

Daljnji upit postavili su Ministarstvu zdravstva iz kojeg su doznali da je riječ o donacijama Povjerenstva Vlade Republike Hrvatske za besplatnu dodjelu strane robe. To je povjerenstvo, od listopada 2008, kada je KB Dubrava dodijeljen Mercedes Vaneo proizveden 2005, pa do prosinca 2009, kada je KB Sestre milosrdnice doniran Mercedes Benz C 220 CDI iz 2007, doniralo ukupno pet Mercedesovih automobila. Bolnica u Vinogradskoj dobila je u travnju prošle godine i pet godina star Mercedes ML 270 CDI, a KBC Zagreb je od države na poklon dobio Mercedes Benz ML 400 CDI iz 2003. te Mercedes E 220 CDI iz 2002.

Članovi povjerenstva - Šuker i Biškupić

Dakle, još jedno u nizu javnosti nepoznatih Vladinih povjerenstava, čiji su članovi samo ministri Ivan Šuker i Božo Biškupić, doniralo je bolnicama pet automobila vrijednih nekoliko stotina tisuća kuna. Postavlja se pitanje zbog čega navedeni automobili nisu prodani te zbog čega bolnicama nije doniran novac koji im je više nego potreban ili zašto tim novcem nisu bili kupljeni neki aparati koji bi možda smanjili liste čekanja, a možda bi nekom pacijentu spasili život.

O samom radu povjerenstva i razlozima doniranja Mercedesa novinari Nacionala pokušali su saznati nešto više iz Vlade, ali im odgovor još uvijek nije dostavljen.

Samo Osijek ostao bez Mercedesa

U odgovoru koji su dobili iz Ministarstva zdravstva vidljivo je da KB Osijek nije imao sreće poput zagrebačkih bolnica. Naime, bolnici u Osijeku Povjerenstvo Vlade Republike Hrvatske za besplatnu dodjelu strane robe dodijelilo je robu oduzetu u carinskom prekršajnom postupku. Na veliku žalost zaposlenika bolnice, nije se radilo o Mercedesima, nego o PVC cijevima, WC školjkama, vijcima, vodokotlićima, otvaračima za boce i sličnim stvarima koje su osječkoj bolnici sigurno dobrodošle. Više od luksuznih Mercedesa.

I za kraj još jedna zanimljivost: u odgovoru koji je dostavljen iz Ministarstva zdravstva navedene su i procjene vrijednosti nekih od navedenih Mercedesa, točnije onih koji su donirani KBC Zagreb.

Tako Povjerenstvo Vlade Republike Hrvatske za besplatnu dodjelu strane robe procjenjuje Mercedes ML 400 CDI iz 2003. na 5 tisuća eura, a Mercedes E 220 CDI iz 2002. na 4 tisuće eura. U najmanju je ruku to pomalo čudna procjena jer je tržišna vrijednost tih Mercedesa između 20 i 30 tisuća eura.