MINISTAR O BROJKAMA

'Zdravstvo nije gubitnik, dobilo je 5,5 mlrd. kuna više'

17.12.2008 u 13:51

Bionic
Reading

Zdravstvo je za 2009. godinu dobilo iz državnog proračuna 5,5 milijarda kuna više u odnosu na ovu godinu, i nisu istinite tvrdnje da je zdravstvo proračunski gubitnik, izjavio je ministar zdravstva i socijalne skrbi Darko Milinović

Ističe kako je za zdravstvenu zaštitu u ovoj 2008. godini bilo previđeno 18 milijarda kuna, dok su u Državnom proračunu za 2009. godinu Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje (HZZO) namijenjene 23,5 milijarda kuna.

"Ne da će HZZO izdržati s tim proračunom, nego mora itekako raditi na unutarnjem preustroju i racionalizaciji. Iduća godina mora biti stabilizacijska i godina smanjenja dugova da bi na kraju Zavod mogao biti izuzet iz Držane riznice, kako je to predviđeno reformom", rekao je ministar Milinović.

Dodao je da će HZZO u idućoj godini nastaviti sa smanjivanjem stope bolovanja, koja je zadnjih mjeseci smanjena s oko 4 na 3,5 posto, a bit će nastavljena i politika referentnih cijena lijekova, jer je zahvaljujući njoj u zadnjih godinu i pol dana ušteđeno 800 milijuna kuna.

U 2009. godini planira se na taj način uštedjeti dodatnih 300 milijuna kuna, najavio je ministar zdravstva.