DOBIO I POHVALE BISKUPA

Zdravstveni odgoj iz zaborava izvukao Paragu!

Bionic
Reading

Jedna od strana koja se u sporu oko kurikuluma zdravstvenog odgoja tužbom obratila Ustavnom sudu bila je i stranka HSP 1861, na čijem čelu je Dobroslav Paraga, i koja već godina ne izlazi na izbore, niti se za nju u javnosti posebno čuje. Iako u političkoj sjeni, Paraga je odnio pobjedu donošenjem ustavne odluke o ukidanju spornog kurikuluma te se ponovno našao u središtu pozornosti

Dobroslav Paraga je novinarima Slobodne Dalmacije potvrdio kako je, 'naučen na dugotrajne procese, ostao zatečen brzinom kojom je Ustavni sud donio odluku o zdravstvenom odgoju'. Podsjeća kako je zahtjev za pokretanje postupka za ocjenu suglasnosti s Ustavom odredaba četvrtog modula kurikuluma zdravstvenog odgoja podnio početkom siječnja.

'Još uvijek nismo dobili pisanu odluku, no prema onome što sam mogao pročitati, čini se da je Ustavni sud izabrao srednje rješenje. Za mene je to nekakav hod po jajima kojim u konačnici možda nećemo biti zadovoljni', smatra Paraga.

Razmisli, sjeti se!

Podsjećajući na političku biografiju Dobroslava Parage, Slobodna Dalmacija navodi kako je još kao mladić u Jugoslaviji bio uhićen zbog potpisivanja peticije za amnestiju političkih zatvorenika te osuđen na četiri godine zatvora. Kaznu je odslužio u Lepoglavi i na Golom otoku.

Buntovan je bio i u vrijeme Franje Tuđmana, pa je prvog hrvatskog predsjednika i prijavio Haaškom sudu. Tom je prilikom, osim Tuđmana, prijavio tadašnjeg ministra obrane Gojka Šuška te još nekolicinu osoba iz državnog i vojnog vrha zbog politike prema Bosni i Hercegovini. Kazneno je prijavljivao i Vicu Vukojevića, Smiljka Sokola, Hrvoja Šarinića…

HSP 1861. se u tužbi žalio na proceduralne pogreške, odnosno onemogućavanje prethodne javne rasprave o programu uvedenom u školski obrazovni sustav, ali i na svjetonazorski dio spolnog odgoja koji im je neprihvatljiv. Smatra kako je taj dio 'protivan vjerskim načelima i UN-ovim konvencijama'.

'O samom sadržaju sud se nije očitovao. Stoga je vrlo moguće da će Ministarstvo u hodu ovaj proceduralni dio otkloniti, usudio bih se reći i opet izigrati roditelje, pa od početka iduće školske godine predavanja nastaviti s istim sadržajem. Bojim se da ćemo tada opet morati dizati tužbu', najavljuje Paraga.

Navodno je pohvale za takvu inicijativu dobio od predsjednika HBK-a i zadarskog nadbiskupa Želimira Puljića, koji je drugim hrvatskim političkim strankama prigovorio da su šutjele dok se samo HSP 1861. aktivno uključio u sudsku borbu.