PRETVORBA KONSTRUKTORA

Žderićeva bolest odgodila suđenje za štetu nanesenu HFP-u

06.10.2011 u 16:21

Bionic
Reading

Sutkinja Općinskog suda Ivana Bilušić odgodila je danas za 10. studenoga početak suđenja okrivljenima za nezakonitu pretvorbu Konstruktora zbog bolesti Željka Žderića, predsjednika uprave Konstruktor-Inženjeringa

Optužnica protiv Žderića te članova Upravnog odbora Konstruktora Ivice Mladinea (bivšeg ravnatelja Porezne uprave), Josipa Kuzmanića i Berislava Bašića podnesena je u studenome 2010. nakon šestogodišnje istrage.

Tereti ih se da su privatizacijom splitske građevinske tvrtke Konstruktor oštetili Hrvatski fond za privatizaciju za više od dva milijuna kuna. Od travnja 1992. do kraja 1996. imenovani na dužnost rješenjem Agencije za restrukturiranje i razvoj RH, radi provođenja pretvorbe Konstruktora, u nakani da onemoguće pretvorbu društvenog kapitala i HFP-u uskrate cijenu dionica koje se prodaju radnicima, nisu završili započetu privatizaciju nego su osnovali društvo Konstruktor-Inženjering d.d. Split na koje su simuliranom prodajom prenijeli Konstruktorovu imovinu. Odvjetnik Vinko Ljubičić koji brani Ivicu Mladinea kazao je da su spremni do kraja ustrajati na tvrdnji da tijekom privatizacije Konstruktora nije bilo nikakvog nezakonitog postupanja.

'Osim toga, sve odluke sudova pozitivne su glede pretvorbe Konstruktora', istaknuo je odvjetnik Ljubičić, dodajući kako im je u interesu da se ovaj postupak što žurnije provede.