PRESUDA U SPLITU

Žderić pravomoćno osuđen za upotrebu lažne isprave

08.07.2013 u 18:42

Bionic
Reading

Županijski sud u Splitu potvrdio je nepravomoćnu presudu od pola godine zatvora uvjetno direktoru Konstruktora Željku Žderiću za upotrebu lažne isprave. Riječ je slučaju falsifikata dopisa libijskog veleposlanstva u Zagrebu koji je Konstruktoru poslužio za tužbu protiv Slobodne Dalmacije tešku 1,7 milijardi kuna

Konstruktor je, naime, 2006. godine podnio tužbu protiv splitskog dnevnika uz obrazloženje da je Libija odustala od unosnog posla gradnje autoceste kroz pustinju jer je Slobodna Dalmacija negativno pisala o privatizaciji nekad najmoćnije hrvatske građevinske tvrtke, piše Dalmacija News

Novinari Slobodne Dalmacije dobili su, međutim, odgovor libijskog veleposlanstva da oni takav dopis nisu nikada uputili pa je u akciju krenulo Općinsko državno odvjetništvo u Splitu.

Županijski sud u Splitu odbio je žalbu Žderićevog branitelja Joška Čeha te u cijelosti potvrdio nepravomoćnu presudu koja je objavljena početkom godine.

Protiv Žderića se vodi i postzpak za privatizaciju Konstruktura. Tu se očekuje se i odluka Županijskog suda. Žderić je, naime, osuđen na pola godine zatvora, premda Državno odvjetništvo nije ni tražilo zatvor.