ODLUKA O ARBITRAŽI

Žbogar parlamentarcima: Ratificirajte sporazum

14.04.2010 u 12:16

Bionic
Reading

Arbitražni sporazum s Hrvatskom je dobar, a njegova ratifikacija potrebna je ne zbog slovenske vlade već zbog interesa Slovenije, izjavio je u srijedu slovenski ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar, obrazloživši pred vanjskopolitičkim odborom parlamenta vladin prijedlog da se sporazum o predaji graničnog prijepora međunarodnoj arbitraži ratificira na zasjedanju parlamenta, koje počinje u ponedjeljak

Braneći arbitražni sporazum od primjedbi oporbenih zastupnika u odboru, Žbogar je istaknuo da je sporazum koji je s hrvatskom premijerkom potpisao slovenski premijer Borut Pahor vođen istim načelima kojih su u pokušajima rješavanja graničnog prijepora vodile i ranije vlade. Načela su ista jer će se arbitražnom odrediti granica na kopnu i moru, prema stanju na dan kad su Slovenija i Hrvatska proglasile samostalnost, pri čemu će se voditi računa i o 'načelu pravednosti', istaknuo je Žbogar.

Sporazum o arbitraži treba što prije ratificirati jer je to u slovenskom interesu, a Slovenija će formirati odličnu grupu stručnjaka koja će izraditi memorandum koji će biti predan arbitražnom sudu i u kojemu će navesti svoje argumente i povijesne okolnosti kako bi se odredila granica na moru i kopnu i utvrdio slovenski izlaz u međunarodne vode, kazao je šef slovenske diplomacije.

Članovi odbora iz stranaka vladajuće koalicije najavili su da će u parlamentu glasovati za ratifikaciju, dok su glasovanje 'protiv' najavili predstavnici oporbenih stranaka - Slovenske nacionalne stranke, Slovenske demokratske stranke (SDS) i Slovenske pučke stranke (SLS).

'Sporazum o arbitraži je slab i štetan i Slovenija ga treba odbaciti', izjavio je predsjednik SDS-a i bivši premijer Janez Janša koji je kritizirao odluku vlade da parlament o ratifikaciji idućeg tjedna odlučuje običnom natpolovičnom većinom glasova. 'Određivanje granice je ustavna materija i zato bi za ratifikaciju bila potrebna dvotrećinska većina', izjavio je Janša.

'Arbitražni sporazum nije dobar za Sloveniju, maksimum koji od arbitražne presude možemo očekivati je neškodljiv prolaz kroz hrvatske vode do međunarodnih voda, čime bi izgubili status pomorske države', rekao je oporbeni čelnik i bivši premijer.

Čelnik slovenske oporbe predložio je da Slovenija otvori pitanje ponovnih bilateralnih pregovora s Hrvatskom o graničnom pitanju, što su zastupnici vladajućih stranaka odbili, rekavši da je ratifikacija arbitražnog sporazuma nužna i da je rješenje graničnog pitanja nakon niza neuspjeha u bilateralnim pregovorima o granici neizbježno.

Članovi odbora nastavljaju s raspravom o zakonu o ratifikaciji arbitražnog sporazuma, o čemu će glasovati poslijepodne. Budući da u odboru i parlamentu članovi vladajućih stranaka imaju većinu, članovi odbora ratifikaciju će većinski podržati, a vrlo je izgledna i ratifikacija sporazuma o arbitraži na zasjedanju parlamenta početkom idućeg tjedna.

Kako je javila Slovenska tiskovna agencija STA pozivajući se na neslužbene izvore, parlament bi o zakonu o ratifikaciji mogao glasovati već u ponedjeljak, prvog dana zasjedanja.