ODNOSI SA SLOVENIJOM

Žbogar: Hrvatska je danas sasvim drukčija zemlja

24.06.2011 u 11:27

Bionic
Reading

Ulazak Hrvatske u Europsku uniju rezultirat će još većom gospodarskom suradnjom sa Slovenijom, ocijenio je u razgovoru za ljubljanski Dnevnik slovenski ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar

'Primjećujem veliko zadovoljstvo među našim gospodarstvenicima koji očekuju dodatno jačanje gospodarske suradnje jer će ulaskom Hrvatske u EU otpasti i čisto administrativne prepreke u poslovanju', rekao je Žbogar u razgovoru za ljubljanski dnevni list.

Zaključivanje arbitražnog sporazuma koji je promijenio atmosferu u odnosima s Hrvatskom i omogućio deblokadu njenih pregovora s Europskom unijom Žbogar je ocijenio velikim uspjehom koalicijske vlade premijera Boruta Pahora.

Ekonomski odnosi s Hrvatskom već sada su vrlo razvijeni, nakon ulaska Hrvatske u EU ta će se suradnja još povećati, a sam pristupni proces pozitivno je djelovao na odnose Ljubljane i Zagreba, ocijenio je Žbogar u razgovoru.

'Hrvatska se tijekom pregovora prilagođavala standardima i pravnoj stečevini Europske unije, što nam je olakšavalo da tijekom tog procesa riješimo neka pitanja. Sam postupak pregovora s EU-om mijenja državu i predstavlja spiralu koja ubrzava njenu tranziciju. To je velika dodatna vrijednost tog procesa. Hrvatska koja će krajem mjeseca završiti pregovore sasvim je drukčija od Hrvatske u vrijeme kad je započinjala pregovore', rekao je Žbogar.

Žbogar je kao velik uspjeh svog ministarstva i Pahorove vlade naveo arbitražni sporazum o načinu rješavanja graničnog prijepora, te njegovo potvrđivanje na lanjskom referendumu u Sloveniji, ali je priznao da to ne bi uspjelo da se s procesom njegove potvrde čekalo.

'Treba biti iskren i reći da je vlada lani imala mnogo veću potporu, kad bi se referendum o arbitražnom sporazumu održavao ove godine ne bi uspio. Lani nije bilo ovako negativne slike vlade u javnosti, nije se osjećala ta alergija, a uz to smo kampanjom uspjeli uvjeriti ljude da je arbitražni sporazum dobar i da ga treba prihvatiti', pojasnio je Žbogar.

Žbogar je rekao kako vjeruje da je prijašnje razdoblje u kojemu je u odnosima s Hrvatskom zbog neriješenih pitanja dolazilo do napetosti i pogoršanja u odnosima definitivno prošlo, te da će to potvrditi i postupak ratifikacije pristupnog ugovora Hrvatske s EU-om u slovenskom parlamentu.

'Naši su odnosi sada rasterećeni i atmosfera dobra. Važan trenutak istine bit će i kad hrvatski pristupni ugovor stigne pred slovenski parlament, što će se vjerojatno dogoditi iduće godine. To će biti još jedan, vjerojatno zadnji trenutak da sami sebi postavimo pitanje koliko nam odnosi s Hrvatskom znače, kako daleko smo došli u njihovu razvoju i vidimo li arbitražni sporazum kao rješenje', rekao je Žbogar.

Pojasnio je da će slovenski parlament pristupni ugovor Hrvatske s EU-om morati potvrditi dvotrećinskom većinom glasova zastupnika, što znači da bi za njegovu ratifikaciju trebalo osigurati i potporu zastupnika iz stranaka koje su se na lanjskom referendumu zauzimale za njegovo odbacivanje.