POKRENUTA ISTRAGA

Zbog zlostavljanja u Manjači DORH istražuje zapovjednika logora

17.08.2011 u 18:03

Bionic
Reading

Zbog zlostavljanja i ratnih zločina koji su se u logoru Manjača događali krajem 1991. zagrebačko je županijsko državno odvjetništvo podnijelo istražni zahtjev protiv bivšeg zapovjednika tog logora, inače potpukovnika JNA (1944), objavio je DORH na svojim web stranicama

Riječ je o Ratku Andriću

I izvora bliskih DORH-U doznajemo kako je riječ o potpukovniku JNA Ratku Andriću. U Hrvatskom društvu logoraša doznajemo kako su počinitelje zločina u logoru Manjača već nekoliko puta kazneno prijavljivali te slali iskaze žrtava tog logora nadležnim pravosudnim institucijama.

Kako piše u priopćenju DORH-a, neimenovanog zapovjednika logora tereti se 'da je od točno neutvrđenog dana u rujnu 1991. pa do kraja 1991. u logoru ratnih zarobljenika Manjača u blizini Banja Luke, za vrijeme trajanja oružanog sukoba između oružanih snaga Republike Hrvatske s jedne i Jugoslavenske narodne armije i Srpskih paravojnih formacija s druge strane, nakon što je preuzeo zapovjedništvo nad logorom, kao potpukovnik JNA i zapovjednik logora te stoga i odgovoran za primjenu propisa međunarodnog ratnog prava, postupio protivno odredbama Ženevske konvencije i Dopunskom protokolu'.

Naime, kao zapovjednik logora nalagao je zasada nepoznatim pripadnicima osiguranja logora da fizički i psihički zlostavljaju zarobljene pripadnike Hrvatske vojske i MUP-a Republike Hrvatske te nije poduzeo ništa da se takva nezakonita postupanja spriječe i osiguraju primjereni životni uvjeti.

'Osnovano se sumnja da je na taj način omogućio da njemu podređene osobe nastave s takvim protupravnim radnjama, svjestan njihovih posljedica tako da su dvojica pripadnika osiguranja logora ratnih zarobljenika, zajedno s drugim nepoznatim pripadnicima osiguranja svakodnevno i sustavno fizički i psihički zlostavljali 350 zarobljenih pripadnika Hrvatske vojske i MUP-a Republike Hrvatske na način da su ih udarali rukama, nogama, kundacima, pendrecima i drugim vrstama palica po cijelom tijelu te ih izvodili na pojedinačna ispitivanja i premlaćivanja, lažna strijeljanja i prinudne radove izvan logora, izgladnjivali ih i smjestili u barake koje nisu grijane, bez pokrivača, a uslijed čega je 1. studenoga 1991. od zadobivenih ozljeda jedan od njih i preminuo', stoji u priopćenju Državnog odvjetništva koje je za spomenutog zapovjednika logora zatražilo i pritvaranje.

DORH POBROJAO ISTRAGE I OPTUŽNICE ZA RATNI ZLOČIN PROTIV RATNIH ZAROBLJENIKA

Državno odvjetništvo Republike Hrvatske objavilo je danas kako su županijska državna odvjetništva pokrenula kaznene postupke radi otkrivanja i procesuiranja počinitelja ratnih zločina protiv ratnih zarobljenika.

Navodi se kako su protiv poznatih počinitelja neki postupci rezultirali osuđujućom presudom te dodaje kako se postupci vode protiv neposrednih počinitelja kao i protiv zapovjednika te da su u tijeku i postupci protiv nepoznatih počinitelja.

Na DORH-ovim mrežnim stranicama objavljeno je da se u odnosu na logore i zatvore vodi istraga protiv 62 osobe te da je protiv 108 osoba podignuta optužnica, dok je 27 osoba osuđeno.

Za kaznena djela ratnih zločina protiv civilnoga stanovništva pokrenuti su ili su u tijeku postupci za logore i zatvore: Stajićevo, Begejci, Srijemska Mitrovica, Niš, Stara Gradiška, kao i za Velepromet i za logore Manjača, Bileća, Morinje i Bučje pa za KDP Glina, logor Berak i zatvore u Kninu te u Dalju i Erdutu.

U tijeku su postupci i za zatvor Vojnić, zatvore u Bijeloj, Đulovcu i u Velikoj Peratovici te za vojni zatvor u Nijemcima i Borovom selu.

U DORH-u napominju da su prikaz poduzetnih radnji objavili radi točnoga izvješćivanja javnosti o ne/pokretanju kaznenih postupaka za kaznena djela ratnih zločina počinjenih u logorima i zatvorima na teritoriju Republike Hrvatske i na štetu hrvatskih građana izvan njezina teritorija.