zagreb u raljama birokracije

Zbog 'čudnog' zakona Pavle Kalinić mora osnovati postrojbu specijalaca koja već postoji

20.04.2018 u 20:09

Bionic
Reading

Grad Zagreb, zbog usklađivanja sa zakonom o Civilnoj zaštiti, planira osnovati specijalnu postrojbu Civilne zaštite koja bi imala 62 ljudi. Ono što je zapravo tragikomično to je da Zagreb već ima ovu postrojbu od 2011. godine te da ona broji 525 ljudi, ali zbog hrvatskih propisa sada se sve mora uskladiti

'Nažalost, taj zakon propisuje da jednak broj 'specijalaca' imaju i gradovi s pet tisuća stanovnika, kao i oni s milijun. Mi imamo više od 700 ljudi koji su osposobljeni za rad u takvim situacijama i sad ćemo kao morati imati 62. Što je ta brojka na milijun stanovnika? Kad je donesen zakon, rečeno je i da će se formirati fond iz kojeg će se to financirati, ali fonda niotkuda', pojasnio je Pavle Kalinić, šef Ureda za upravljanje u hitnim situacijama.

Specijalistička postrojba osnovana je 2011. godine i podijeljena je u tri kategorije; ona za spašavanje iz ruševina sastoji se od 13 timova srednje kategorije, svaki s po 30 pripadnika i tri potražna psa, postrojba za zaštitu i spašavanje iz vode sastoji se od jednog tima s tri skupine, ukupno 36 pripadnika, a postrojba za logistiku sastoji se od dva tima, svaki po četiri skupine, s ukupno 99 pripadnika.

Pripadnici ove postrojbe moraju u roku od osam sati nakon poziva za mobilizaciju biti spremni za odlazak u bilo koji dio države te za ostanak na lokaciji neprekidno najmanje sedam dana.

Njihove osnovne zadaće su: locirati i spašavati žrtve te im pružiti prvu pomoć do predaje na stručnu medicinsku skrb, a obučeni su za traganje s psima, rukovanje tehničkom opremom, spašavanje iz dubina, rezanje betona i detekciju opasnih tvari.

Zbog usklađivanja sa zakonom postrojba bi sada trebala imati 62 člana i bila bi podijeljena u tri kategorije - srednju, laku i tehničko-taktičku.

Srednja za traganje i spašavanje iz ruševina sastojala bi se od upravljačke skupine s četiri pripadnika, dvije operativne skupine s po dvanaest pripadnika i logističke skupine sa šest pripadnika. Laka za traganje i spašavanje u poplavama sastojala bi se od upravljačke skupine s dva pripadnika, dvije operativne skupine s po pet pripadnika i logističke skupine s četiri pripadnika.

Tehničko-taktička skupina imala bi upravljačke skupine s jednim pripadnikom, operativne skupine s osam pripadnika i logističke skupine s troje ljudi.

  • +15
Vježba postrojbi civilne zaštite Grada Zagreba Spašavanje 2017. Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL

Prije deset godina, podsjetimo, isti ured bio je najavio nabavku višenamjenskog specijalnog vozila i pokretnog komunikacijskog centra, opremljenog sustavom NBK zaštite i primarnom protueksplozivnom zaštitom.

Specijalno vozilo u javnosti je dočekano na nož pa je posprdno preimenovano u 'tenkić' i od njega se tada odustalo zbog, kako je tada objasnio Kalinić, 'neistinite interpretacije pojedinih medija, sustavnih dezinformacija iz pojedinih političkih stranaka radi stvaranja negativne slike u javnosti o radu Ureda te mjera štednje'.

O novoj/staroj specijalnoj postrojbi odlučivat će Gradska skupština na sjednici zakazanoj za 26. travnja.