20 GODINA POSLIJE

Zbog Tiananmena Kina cenzurira internet i TV

03.06.2009 u 08:16

Bionic
Reading

Kina je u srijedu ometala prijam stranih TV postaja i internetskih stranica sa temama o gušenju demokratskog pokreta prije 20 godina, u noći od 3. na 4. lipanj 1989. godine.

U srijedu se kineski korisnici Interneta nisu mogli priključiti na nekoliko usluga Microsofta, poput sasvim novog pretraživača Binga ili e-mail adrese Hotmail, ili pak društvenu mrežu Twitter.

No, iako su internetske stranice poput BBC-a na kineskom bile nedostupne u Kini, druge, poput Googlea, koje nude fotografije represije, bile su vidljive u srijedu.

Strane televizije koje emitiraju putem kabelske veze za ograničenu publiku, također su bile žrtve cenzure. Crni ekran pojavljuje se na CNN-u ili BBC-u čim voditelji najave teme vezane uz događaje iz 1989. godine.

U priopćenju udruga Reporteri bez granica, sa sjedištem u Parizu, osudila je u utorak "grubu cenzuru" koju nameće kineska vlada "oko prosvjeda koji su trajali nekoliko tjedana u cijeloj Kini i oko sudbine stotina studenata i radnika koje je usmrtila vojska 4. lipnja 1989. godine".

Kina je pojačala mjere sigurnosti na Trgu Tiananmen, političkom središtu zemlje, i pojačala nadzor nad disidentima. Novinarima akreditiranima u Kini nije dopušteno snimati na najvećem trgu na svijetu.