OPTUŽNICA BIVŠEM VELEPOSLANIKU

Zbog šverca alkohola na sud

14.12.2009 u 15:46

Bionic
Reading

Nakon Nevena Jurice, na tapetu USKOK-a je i bivši veleposlanik u Libiji Jovan Vejnović, koji se tereti za zlouporabu položaja i ovlasti jer je djelatnicima veleposlanstva i radnicima dviju hrvatskih tvrtki u Libiji nabavio više od pet tisuća litara alkohola

USKOK je optužio Vejnovića da je od početka 2006. do kraja 2008. u sedam navrata, koristeći se diplomatskom povlasticom, u ime veleposlanstva od tvrtke iz Kopenhagena naručio 5088 litara alkoholnih pića za 46.550 dolara. Manji dio bio je namijenjen za reprezentaciju veleposlanstva, a ostatak je završio kod osoba bez diplomatskog statusa.

U Libiji je zakonom zabranjen promet alkoholnih pića za sve pravne i fizičke osobe, a diplomatska povlastica odnosi se samo na potrebe veleposlanstva i diplomatskih predstavništava.

Jovan Vejnović

HRT neslužbeno doznaje da je Vejnović nabavu žestokih pića, vina i piva omogućio radnicima Ine i Crosca u Libiji.

USKOK je optužio i zaposlenika u jednoj od tih dviju tvrtki, M. K., za pomaganje u zlouporabi položaja i ovlasti, odnosno da je na temelju narudžaba i dogovora prikupio novac od krajnjih naručitelja. Budući da Vejnović nije mogao platiti dobavljene narudžbe s računa veleposlanstva, M. K. je dobavljaču platio pošiljke alkoholnih pića sa svog računa iz banke u Zagrebu, kažu u USKOK-u.

Veleposlanik je nakon medijskih napisa o krijumčarenju alkohola u početku ove godine povučen u Zagreb na konzultacije. Preko svog odvjetnika sve je porekao, tvrdeći da se nijednom radnjom ili propustom nije ogriješio o odredbe Bečke konvencije o diplomatskim odnosima niti o libijske zakone.

Prema pisanju medija, predsjednik Stipe Mesić zbog Vejnovića je bio i u nemilosti kod libijskog predsjednika Moamera Gadafija, koji mu je početkom rujna, prema špekulacijama, zbog nestašnog veleposlanika uskratio pozivnicu za proslavu 40. godišnjice revolucije u Tripoliju.