GLAS NARODA

Zbog sukoba interesa trajna zabrana obnašanja javnih funkcija

18.05.2011 u 13:02

Bionic
Reading

Građani znaju sve više o Zakonu o sprečavanju sukoba interesa. Sve više i očekuju od dužnosnika kad je izbjegavanje sukoba interesa u pitanju. Od njih očekuju redovito prikazivanje svoje i imovine svojih srodnika. One koji ulaze u sukob interesa kaznili bi smjenjivanjem s dužnosti, doživotnom zabranom obnašanja funkcija te novčano ili zatvorom

Rezultat je to istraživanja javnog mnijenja koje je za Transparency International Hrvatska, na reprezentativnom uzorku od 1.300 građana u 90 naselja, početkom svibnja provela agencija Promocija Plus. Slična je istraživanja TIH proveo 2003, 2005. i prošle godine.

'Zadovoljni smo rezultatima, jer građani znaju znatno više danas nego prije osam godina. U njihovom informiranju najviše su učinili nevladine organizacije i mediji, što je s jedne strane dobro, no s druge strane i loše, jer građani nemaju povjerenja u institucije', upozorio je na predstavljanju rezultata Nikola Kristić, predsjednik TIH-a, navodeći da 38,5 posto građana vjeruje da su nevladine udruge pomogle u suzbijanju interesa, dok četvrtina smatra da su za to najzaslužniji mediji.

Za Zakon o sprečavanju sukoba interesa čulo je 71,5 posto ispitanih građana, dok je prije osam godina za njega znalo tek 41,8 posto. Broj građana koji smatraju da dužnosnici moraju dati podatke o svom imovnom stanju popeo se na 92,3 posto, što u TIH-u smatraju posljedicom velikog broja skandala koji su pokazali da u administraciji postoji velik broj dužnosnika čija imovina nije razmjerna njihovim prihodima. Značajno je porastao i broj građana koji smatraju da vrijednost poklona dužnosnicima ne bi smjela prelaziti 500 kuna, a tako razmišlja 82,8 posto ispitanih. Čak 92,7 posto ispitanika smatra da dužnosnici ne bi smjeli biti članovi upravnih i nadzornih odbora, dok njih 94,8 posto osporava 'pravo' dužnosnika da obeća posao u zamjenu za dar ili obećanje dara.

'Ohrabruje podatak po kojem je skoro tri četvrtine ispitanih građana upoznato sa zakonom, a riječ je o ispitivanju čija je pouzdanost 95 posto, no i dalje smatram da je sve ispod 100 posto premalo. Dakle, još ima prostora za napredak', prokomentirao je rezultate istraživanja Zorislav Anton Petrović iz TIH-a. Po njegovu mišljenju, i dalje treba raditi na provedbi zakona, ali i informiranju građana. Dužnosnike, po Petroviću, 'treba onemogućiti da uđu u predvorje korupcije, što je drugi naziv za sukob interesa'. Za kraj je naveo primjer skandinavskih država, gdje je nemoguće to da bračni par radi u istom ministarstvu.