CROATIA AIRLINES

Zbog štrajka kasne plaće

07.07.2010 u 17:17

Bionic
Reading

Predsjednik Uprave zrakoplovne kompanije Croatia Airlines Ivan Mišetić najavio je danas da će Uprava zatražiti sudsku zabranu štrajka koji je Sindikat kabinskog osoblja zrakoplova najavio od 9. do 13. srpnja, jer smatra da je štrajk nezakonit

Upotrijebit ćemo sva zakonom predviđena sredstva da zaštitimo interese kompanije, pa i zatražiti naknadu štete, rekao je Mišetić na konferenciji za novinare na kojoj je ponovno ustvrdio da bi četverodnevni štrajk stjuardesa nanio Croatia Airlinesu štetu od najmanje milijun dolara dnevno.

Šteta je već učinjena samom najavom štrajka jer su nam putnici počeli odustajati od letova u te dane, a s obzirom da je štrajk najavljen usred turističke sezone štetu će trpjeti i hrvatski turizam i općenito gospodarstvo, upozorio je Mišetić.

Hrvatska zrakoplovna kompanija očekuje da će unatoč štrajku tih dana ipak ostvariti 40 posto planiranih letova u čemu će joj pomoći i zrakoplovi i osoblje koje će iznajmiti od drugih kompanija.

Koje su to kompanije Mišetić nije želio reći, napomenuvši da pregovaraju s onima 'koji su dostupni na tržištu', pri čemu će poduzeti sve mjere za zaštitu interesa putnika. Prihvaćanje zahtjeva Sindikata kabinskog osoblja povećalo bi troškove poslovanja i smanjilo broj radnih dana zaposlenih, što bi dodatno narušilo konkurentnost Croatia Airlinesa, tvrdi Uprava.

Za plaće zaposlenih u kompaniji mjesečno se izdvaja oko 20 milijuna kuna, a ukupna primanja stjuardesa u svibnju, s dnevnicama i svim dodacima, kretala su se između 5.100 kuna i 12.200 kuna.

Mišetić je priznao da je Uprava, nakon najave štrajka, odgodila isplatu plaća koja se inače obavlja 7. ili 8. u mjesecu, no tvrdi kako to nije pritisak na stjuardese nego nužan potez radi refundiranja troškova putnicima koji zbog štrajka neće moći letjeti. Plaće ćemo isplatiti u zakonskom roku do 15. u mjesecu, rekao je.

Vrata za pregovore dalje nisu zatvorena, kazao je Mišetić te pozvao Sindikat kabinskog osoblja, kao i Hrvatski sindikat prometnih pilota, da se priključe ostalim sindikatima u Croatia Airlinesu i potpišu Jedinstveni kolektivni ugovor za tu kompaniju.