ZLOČINI U TOVARNIKU

Zbog ratnog zločina prijavljena Stanimirovićeva supruga

05.07.2011 u 12:04

Bionic
Reading

Vukovarska liječnica Ljeposava Stanimirović i liječnik iz Šida Dragan Martinović kazneno su prijavljeni Županijskom državnom odvjetništvu u Vukovaru zbog osnovane sumnje da su tijekom Domovinskog rata počinili kazneno djelo prikrivanja ratnog zločina

Zbog osnovane sumnje da su Ljeposava Stanimirović, inače supruga bivšeg saborskog zastupnika i predsjednika SDSS-a Vojislava Stanimirovića, i Dragan Martinović u listopadu i studenom 1991. u Tovarniku, selu na granici sa Srbijom, počinili kazneno djelo prikrivanja ratnog zločina, Društvo Antuna Gustava Matoša prijavilo je dvojac vukovarskom Državnom odvjetništvu.

U prijavi Matoševog društva navodi se da su Stanimirovićeva i Martinović tijekom okupacije Tovarnika, odnosno u razdoblju od 10. listopada do 16. studenoga 1991. godine, 'kao uzrok smrti ubijenih Hrvata u službenim dokumentima naveli da su poginuli od eksplozije, iako su ubijeni vatrenim ili hladnim oružjem od strane njima poznatih osoba'.

Navode se i imena ubijenih Hrvata za čiji su uzrok smrti dvoje liječnika naveli stradavanje od eksplozije. Među ubijenima su tovarnički župnik vlč. Ivan Burik (1928), Đuka Došen (1957), Tomislav Ivković (1939), Ivan Jurić (1928), Ruža Jurić (1933), Tomislav Karačić (1932), Rudolf Rapp (1942) i Berislav Šimunić (1974).

U prijavi se navodi i da je Ljeposavu Stanimirović (1952) na mjesto liječnika u okupiranom Tovarniku, odnosno Dragana Martinovića (1951), za mrtvozornika imenovao upravo Vojislav Stanimirović, u to vrijeme zapovjednik sanitetske službe u okupiranom dijelu Srijema. O tim su događanjima, doduše, supružnici Stanimirović već svjedočili tijekom sudskog postupka za ratni zločin koji se na Županijskom sudu u Vukovaru vodi protiv Miloša Stanimirovića i još 13 optuženih.

Ljeposava Stanimirović tada je, na upit suca Nikole Bešenskog zašto se u dokumentima kao uzrok smrti navodi eksplozija, odgovorila kako su 'mnoga tijela bila u takvom stanju da se uzrok smrti nije mogao utvrditi, pa su navodili eksploziju'.

Uz kaznenu prijavu, Društvo Antuna Gustava Matoša istodobno je od Hrvatske liječničke komore zatražilo da Ljeposavi Stanimirović oduzme licencu za obavljanje liječničke djelatnosti.

Županijsko državno odvjetništvo u Vukovaru nije moglo potvrditi primitak kaznene prijave protiv Ljeposave Stanimirović i Dragana Martinovića. Ipak su su naveli da je protiv Ljeposave Stanimirović, zbog sumnje u počinjenje ratnog zločina u Tovarniku, već vođen istražni postupak. Zbog nedostatka dokaza obustavljen je 2001. godine.