JOŠ IMA PODRŠKU

Zbog Radimira Čačića HNS-u prijeti raskol?

08.01.2014 u 22:28

Bionic
Reading

Nakon što je predsjednica HNS-a Vesna Pusić u razgovoru za tjednik Globus oštro napala nekadašnjeg stranačkog šefa Radimira Čačića, čini se da jedina nepoznanica ostaje što će se s tom strankom događati nakon što on bude izbačen ili sam izađe iz HNS-a, prenosi Glas Slavonije

Naime, Čačić je dosad dominirao HNS-om u sjeverozapadnoj Hrvatskoj, području na kojem je HNS daleko najjači. Ovdje HNS ima čak tri župana, niz gradonačelnika, a lista Kukuriku koalicije u trećoj izbornoj jedinici (Međimurska, Varaždinska i Krapinsko-zagorska županija) čiji je nositelj bio sam Čačić na parlamentarnim izborima u prosincu 2011. osvojila je čak deset zastupničkih mandata. To je jedina jedinica u kojoj u ovom trenutku HNS može računati na prolaz izbornog praga ako bi na izbore izašao samostalno. Zbog svega toga u slučaju da Čačić prestane biti član HNS-a, a zajedno s njim stranku napusti veći broj članova, narodnjaci bi bili praktički pred raskolom, odnosno mogli bi se, poput HSLS-a 1997. i 2003., podijeliti na dvije stranke.

Predsjednik Središnjeg odbora HNS-a i varaždinski župan Predrag Štromar, na toj je funkciji naslijedio baš Čačića, smatra da to toga neće doći.

'HNS će ostati stabilan i jedinstven bez obzira na to što Čačić na kraju odluči, odnosno hoće li ostati u HNS-u ili će izaći iz stranke. Istup predsjednice Pusić vidim kao upozorenje da ne može jedan član stranke ići u pregovore s drugom strankom oko eventualne koalicije ili zajedničkog nastupa. Time se unosi veliki nemir u stranku', rekao je Štromar.

Njega i međimurskog župana Matiju Posavca dosad se smatralo bliskim Čačiću, ali očito je da se Štromar priklonio aktualnom vodstvu stranke. Međutim, bez obzira na ovakvo Štromarovo stajalište, vrlo je upitno na koliku podršku u sjeverozapadnoj Hrvatskoj može računati aktualno vodstvo stranke.

Kako se može neslužbeno doznati, članovi HNS-a skloni Čačiću neće do daljnjeg javno istupati niti raditi ikakve poteze koji bi mogli dovesti do toga da vodstvo stranke prema njima primijeni bilo kakve sankcije. Zbog svega toga u ovom je trenutku nemoguće prognozirati koliko bi narodnjaka moglo slijediti Čačića ako on prestane biti član HNS-a.

Nekadašnji zastupnik HNS-a i gradonačelnik Bednje Zlatko Koračević kaže kako je tužan što se u stranci počinje gledati tko je s kim ručao i razgovarao.

Intervju predsjednice stranke je tužan, to više što o Čačiću nije raspravljalo Predsjedništvo stranke. Čačić je jasno rekao da će kada odsluži kaznu preuzeti funkciju regionalnog predsjednika stranke na koju je izabran sa 99 posto članova na izbornoj skupštini na kojoj je bilo više od stotinu ljudi', rekao je Koračević.

Cijeli članak možete pročitati OVDJE.