GOSPODARSKI KRIMINAL

Zbog prevare od 19,7 milijuna kuna uhićeno pet osoba

01.12.2009 u 16:34

Bionic
Reading

Zbog prevare teške 19,7 milijuna kuna uhićeno je pet osoba u dobi od 37, 68, 34, 42 i 55 godina s područja Lipika. Njih policija tereti da su kao odgovorne osobe dviju tvrtki iz Lipika počinili kazneno djelo prevare u gospodarskom poslovanju na štetu tvrtke sa sisačkog područja

Kako Jutarnji.hr neslužbeno doznaje, radi se o tvrtkama Parkovi Lipika d.o.o. i DBN šport d.o.o. čije su rukovodeće osobe oštetile tvrtku Firo-farm iz Šašne Grede pokraj Siska.

Djelatnici PU sisačko-moslavačke u suradnji s policijskim upravama požeško-slavonskom i zagrebačkom u zajedničkoj akciji otkrili su da su 37-godišnjak, 68-godišnjak i 34-godišnjak kao odgovorne osobe u lipičkim tvrtkama u srpnju prošle godine, s ciljem pribavljanja protupravne imovinske koristi za svoje tvrtke, s oštećenom tvrtkom sa sisačkog područja sklopili sporazum za prijenos poslovnih udjela i ugovora o kupoprodaji nekretnina u ukupnoj vrijednosti od 19.759.292,00 kuna.

Za plaćanje preuzetih obveza izdali su bjanko zadužnice i mjenice koje se po dospijeću naplate nisu mogle naplatiti jer na računu nije bilo novca. Time su hrvatsko-izraelsku kompaniju, vlasnike oštećene tvrtke doveli u zabludu da im prenesu u vlasništvo poslovne udjele i nekretnine njihove tvrtke prouzročivši tvrtki štetu u višemilijunskom iznosu.

Osumnjičeni 42-godišnjak tereti se da je predstavljajući se kao projekt menadžer tvrtke iz Lipika vodio pregovore u vezi sa sklapanjem i realizacijom sporazuma, dok je 55-godišnjak kao zakonski zastupnik lipičke tvrtke od početka 2008. do srpnja te iste godine također sudjelovao pri sastavljanju sporazuma, vršio pripremu i dostavu dokumentacije o bonitetu svoje tvrtke te davao stručne upute i savjete.

Pretragom poslovnog prostora lipičke tvrtke te stanova kod 42-godišnjaka i 55-godišnjaka pronađeni je poslovna dokumentacija i štambilji oštećene tvrtke.

Svi osumnjičeni uhićeni su te su nakon kriminalističkog istraživanja u utorak oko 11 sati uz kaznenu prijavu dovedeni istražnom sucu Županijskog suda u Sisku. Glasnogovornica Županijskog suda u Sisku Snježana Mrkoci kaže kako se nijedan od osumnjičenika ne brani šutnjom te da detaljno iznose svoju obranu.