BAUK U VRGORCU

'Zbog popisa birača prikazujemo se kao neuređena država'

14.05.2012 u 17:44

Bionic
Reading

'Svaki hrvatski državljanin ima pravo glasa, problem popisa birača nije problem ostvarivanja prava glasa, nego mjesta na kojem se ostvaruje pravo glasa. Na parlamentarnim i predsjedničkim izborima, na referendumu i na svim onim izborima koji se provode na nacionalnoj razini, radi se samo o tome hoće li netko glasati ovdje ili na nekom drugom mjestu', poručio je ministar uprave Arsen Bauk na tribini u Vrgorcu, gdje je u organizaciji GONG-a održana prva javna rasprava 'Sređivanje popisa birača – Novi zakon o boravištu'

'Što se tiče lokalnih izbora, tu svi hrvatski državljani nemaju pravo glasa, nego samo oni koji imaju prebivalište, kako je zakon propisao u Hrvatskoj odnosno u jedinicama lokalne uprave gdje se provode lokalni izbori. Problem biračkih popisa je problem regularnosti lokalnih izbora u pojedinim općinama i gradovima. Imamo dovoljno vremena da popravimo Zakon o boravištu i zato smo krenuli s javnim raspravama', rekao je ministar uprave Arsen Bauk

'Grad Vrgorac je na prošlim lokalnim izborima bio medijski najeksponiraniji i zato smo odlučili prvu tribinu održati u Vrgorcu', rekao je ministar Bauk, dodavši da su i neki drugi gradovi i općine u Hrvatskoj bili su dosta medijski eksponirani.

'Tamo gdje su se glasači vozili autobusima iz Srbije, ili gdje sezonci koji rade po otocima i tamo su prijavljeni pokušavaju glasanjem promijeniti ishod lokalnih izbora', naglasio je ministar Bauk, uzevši za primjer Bol na Braču.

'Problem popisa birača je problem vjerodostojnosti države i institucija i zbog ovog problema se prikazujemo kao neuređena država. Jedan od temeljnih dokumenata je popis birača, koji ima veliki problem i neće se brzo riješiti, ali na nama je da uredimo popise do sljedećih lokalnih izbora, da budu bolji od onih koje imamo sad. Na popisu birača se nalazi nekoliko skupina naših građana koji ne bi trebali biti u tom mjestu na popisu birača: jedan dio se radi o onima koji su umrli u inozemstvu, a nama nije došla službena obavijest o njihovoj smrti i nismo ih mogli izbrisati iz popisa birača, jedan dio naših državljana koji žive u BiH ili Srbiji, Crnoj Gori i drugim zemljama koji se nalaze na popisu birača jer imaju prijavljeno boravište i u Hrvatskoj i tamo gdje žive. Imamo i onih koji su prije od prije 20 godina prijavljeni na adresi u RH a odselili su u Australiju, Ameriku i druge zemlje i tamo žive, i ne dolaze na izbore, i ne utječu na rezultat izbora, ali jednostavno se nisu odjavili, a nije ih mogao netko drugi odjaviti. Imamo i ljude koji su zbog rata izbjegli iz Hrvatske i koji se trenutno nemaju gdje vratiti, za njih je predviđena iznimka u zakonu o boravištu. Pitanje fiktivnih birača nije pitanje popisa birača, jer se ljudi nisu prijavili u RH da bi bili na popisu, nego da bi ostvarili neka prava temeljen prijave boravišta – stoga je nužno potrebno srediti Zakon o boravištu koji će Sabora donijeti u lipnju', istakao je ministar Bauk koji je na tribini u Vrgorcu otvorio zaista veliku raspravu u kojoj su sudjelovali i Miroslav Maretić iz MUP-a, vrgorački dogradonačelnik Željko Pervan, aktivist Marko Rakar i Ivan Šušnjara s portala Poskok info.

Na tribini u Vrgorcu postavljeno je niz zanimljivih pitanja koja su samo potvrdila da je problem popisa birača prevelik da bi se riješio preko noći, ali će se novim Zakonom o boravištu dosta toga promijeniti, nakon usvajanja zakona u Saboru, te njegove primjene koja umnogome ovisi o MUP-u i metodama njegove provedbe o kojima je govorio MUP-ov predstavnik Maretić, ali nije uspio uvjeriti prisutne da će provedba Zakona baš teći lako i pravedno.