BEVANDA UPOZORAVA

Zbog političkih sukoba u BiH blokirano 800 milijuna eura odobrenih kredita

04.05.2017 u 11:45

Bionic
Reading

Zbog stalnih političkih sukoba unutar vladajuće koalicije u Bosni i Hercegovini i blokada u radu državnog parlamenta zaustavljena je realizacija cijelog niza već odobrenih kredita u vrijednosti od 800 milijuna eura, upozorio je ministar financija BiH Vjekoslav Bevanda, a prenosi u četvrtak sarajevski "Dnevni avaz".

Bevanda je "lažnim i štetnim" opisao argumente onih političkih stranaka koje su u Zastupničkom domu bile protiv usvajanja novog zakona o trošarinama, bez kojega nema ni kreditog aranžmana s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), a samo on vrijedan je 500 milijuna eura.

Novim zakonom utvrdile bi se trošarine od 15 feninga (oko 7,5 eurocenti) po litri goriva, a taj bi se novac koristio za cestogradnju, ali i kao jamstvo za vraćanje dospjelih rata odobrenih kredita.

Protiv uvođenja trošarina glasovali su zastupnici bloka srpskih stranaka iz vladajuće koalicije te dio zastupnika Stranke demokratske akcije (SDA), uz obrazloženje kako će to dovesti do porasta troškova života.

Bevanda drži kako je riječ o tvrdnjama koje nemaju uporište u činjenicama jer postoje načini da se zaštite, primjerice, poljoprivrednici kroz odobravanje poticaja kada pristignu sredstva od MMF-a bitna za stabiliziranje proračuna Federacije BiH i Republike Srpske.

Ovako se dogodilo da su svi kreditori "zamrznuli" ranije odobrena sredstva čekajući hoće li BiH ispuniti uvjete za nastavak realizacije kredita MMF-a. To su uradili Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD), Kuvajtski razvojni fond i OPEC.

"Mi se trebao opredijeliti hoćemo li graditi autoceste i popravljati ceste ili nećemo. Navodni zaštitnici poljoprivrednika trebaju dati odgovor na to pitanje", kazao je Bevanda upozoravajući kako sudjelovanje u vlasti znači i spremnost na donošenje važnih odluka, ma koliko one teške bile.