UKRAJINA-RUSIJA

Zbog pilotkinje Savčenko Porošenko traži razmjenu zarobljenika

09.03.2016 u 22:13

Bionic
Reading

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko predložio je u srijedu razmjenu zatvorenika s Moskvom kako bi se oslobodila vojna pilotkinja Nadja Savčenko, kojoj se u Rusiji sudi za navodno ubojstvo dvojice novinara na separatističkom istoku Ukrajine

'Ako me pitate je li moguća razmjena, reći ću vam 'da', prvi put, i to koristeći svoje ustavne ovlasti', rekao je na konferenciji za novinare u Ankari nakon sastanka s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom.

Porošenko je naglasio da bi njegova zemlja bila spremna poduprijeti svaki korak koji bi omogućio da se vrati Savčenko, uključivo i razmjenu. 'Dosad nije došlo ni do kakve zadovoljavajuće inicijative u smjeru razmjene', rekao je Porošenko.

Uhićena početkom srpnja 2014. na ruskom teritoriju, kako tvrdi Moskva, Savčenko je optužena da je prenijela ukrajinskoj vojsci položaj dvojice ruskih novinara koji su potom ubijeni na istoku Ukrajine.

Savčenko, čije oslobađanje traže i Kijev i međunarodna zajednica, u srijedu je izjavila da nastavlja odbijati hranu i vodu. Suci su najavili da se presuda očekuje 21. ili 22. ožujka. 'Valjda ću dotad poživjeti', rekla je Savčenko koja optužuje proruske pobunjenike da su je uhitili na istoku Ukrajine i predali ruskim vlastima.

Ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk rekao je ranije u srijedu da oslobađanje pilotkinje helikoptera predstavlja 'izazov' za međunarodnu zajednicu.

'Izazov civiliziranom svijetu je primorati ruskog predsjednika Vladimira Putina da oslobodi Ukrajinku Nadju Savčenko', kazao je on u srijedu.