DODATNO OSIGURANJE

Zbog pape zabranjeni slobodni vikendi zatvorenicima

02.06.2011 u 21:16

Bionic
Reading

Da će osiguranje za vrijeme posjeta pape Benedikta XVI. biti na najvišoj razini, pokazuje i činjenica da su zatvorenicima, koji imaju pravo na vikend-posjete obiteljima, izlasci iz zatvora onemogućeni. Dodatno osiguranje bit će i privremeno zatvaranje zračnog prometa u vrijeme slijetanja i uzlijetanja papinog aviona

Zbog posjeta pape Benedikta XVI. Hrvatskoj od 24. svibnja do 6. lipnja zabranjeni su svi izlasci zatvorenika, bilo na vikend, bilo na dopust na koji radno angažirani imaju pravo. Takva je odluka donesena iz sigurnosnih razloga i odnosi se na sve žene i muškarce, bez obzira na to izdržavaju li kaznu zbog prometnog prekršaja ili ubojstva. Iznimno, izlazak će biti dopušten u slučajevima poput smrti u obitelji, ali samo u pratnji pravosudne policije.

U policiji, angažiranoj oko sigurnosnih pitanja posjeta Svetog Oca još od lanjskog prosinca, kažu da će pripreme biti gotove u trenutku kada on sleti u Zagreb. Koliko je operativaca bilo uključeno u cijelu priču, teško je reći jer je na papinom osiguranju radilo više policijskih odjela i uprava.

ZATVARA SE ZRAČNI PROMET U VRIJEME SLIJETANJA PAPINOG AVIONA

Protueksplozijski pregled trase kojom će se kretati štićena kolona i svih objekata uz nju već je obavljen, kao i pregled Save, koja će sve vrijeme biti nadzirana.

U vrijeme slijetanja i polijetanja papina zrakoplova zračni promet nad Hrvatskom bit će zatvoren.

'Ništa loše nismo napravili 1994. godine. Tada smo napravili besprijekoran plan za koji vjerujem da je još od koristi', kaže Ilija Zolota, bivši policajac uključen u osiguranje Ivana Pavla II. za njegova prvog posjeta Hrvatskoj. Danas je, tvrdi, ovaj posao lakše odraditi jer više nije ratno vrijeme.

Upravo zbog toga, napominje drugi bivši policajac koji je tada također osiguravao papu, ne treba nepotrebno trošiti ljudske resurse i novac. Građane, tvrdi, ne treba gnjaviti i, primjerice, zatvarati trasu kojom će papa prolaziti kad se, kaže, vozi u blindiranom vozilu, najviše 60 kilometara na sat te je savršeno siguran.