KARLOVAČKI HSP-OVCI

Zbog osude fašizma prijeti im izbacivanje iz stranke

23.11.2010 u 20:46

Bionic
Reading

Predsjednik karlovačke gradske organizacije HSP-a Domagoj Švegar i njegov zamjenik Emil Mehdin mogli bi biti izbačeni iz stranke, a gradska organizacija raspuštena jer su fašizam nazvali zlom, a antifašizam pozitivnim europskim naslijeđem

»'Fašizam je u svojoj biti zlo, a povijesni fakt da je antifašizam pozitivno europsko nasljeđe, kojeg se nitko normalan ne srami ili njime kalkulira. Nedjela, koja su pojedinci počinili u antifašističko ime ne mijenjaju karakter antifašizma'.

Citirana izjava, koju je prošli tjedan komentirajući događanja oko spomen-ploče Većeslavu Holjevcu dao dopredsjednik gradskog HSP-a Emil Mehdin, karlovačke bi pravaše mogla skupo stajati. Županijsko vijeće stranke ogradila se od svojeg neposlušnog ogranka i već za ovaj tjedan najavilo sastanak na kojem će se odlučiti o sankcijama za Mehdina. Nije isključeno ni raspuštanje karlovačke organizacije HSP-a.

'Ograđujem se od sve i jedne riječi iz Mehdinovog priopćenja – rekla je za Novi list predsjednica županijskog HSP-a Bernardica Topolnjak-Halapa. Na konkretan upit odnosi li se to na dio priopćenja 'o pozitivnom karakteru antifašizma i zloćudnom fašizma«'– odgovorila je potvrdno.

'Upravo to. Naše članstvo jednostavno ne podupire takav stav. Samo jučer sam imala pozive 182 naša člana s terena, koji su pitali što se to događa s našom strankom. Ljudi pitaju jesmo li mi još uvijek HSP ili smo postali ljeviji od SDP-a', protumačila je Topolnjak-Halapa, dodajući ipak kako njen stav ne znači da direktno podupire fašizam.

'Ne podupirem ja nijedno zlo koje se dogodilo. Ali kako mogu biti za antifašizam kad su samo u mom selu, Crnoj Dragi u njegovo ime ubijena 22 muškarca. Kako ga mogu podupirati kad je moj otac zbog antifašizma prošao Bleiburg i križni put – odvratila je šefica županijskog HSP-a i nadodala ako je preuranjeno govoriti o sankcijama koje mogu zadesiti kolege iz karlovačkog ogranka ako se ne ograde od istupa svojeg dopredsjednika.