POSEBNO OPREMLJENE JEDINICE

Zbog novooboljelih s Balkana Austrija pojačava kontrole i šalje vojsku na granicu

14.07.2020 u 10:27

Bionic
Reading

Nakon što je u saveznoj državi Gornjoj Austriji u protekla tri dana zabilježeno 48 slučajeva koronavirusa uvezenih iz zemalja jugoistočne Europe, Austrija je pooštrila mjere nadzora na graničnim prijelazima prema Sloveniji i Mađarskoj

Kako piše dnevnik Kurier, broj policajaca na graničnim prijelazima podignut je s 900 na 1800, a podršku im pruža posebno opremljena jedinica austrijske vojske za borbu protiv virusa s oko 400 vojnika.

Gerald Hesztera, glasnogovornik vladinog kriznog stožera, tvrdi kako je fokus akcije na graničnim prijelazima prema Sloveniji i Mađarskoj, gdje će se češće kontrolirati putnici iz zemalja jugoistočne Europe, posebno u autobusima, minibusevima i punim automobilima.

U protekla tri dana u Gornjoj je Austriji zabilježeno 48 novooboljelih s područja jugoistočne Europe, od kojih je po 10 došlo iz Kosova i Srbije, sedam iz BiH te po pet iz Hrvatske i Rumunjske – druge zemlje nisu precizirane.

Ova austrijska savezna država odmah je reagirala vraćanjem obaveze nošenja zaštitnih maski u zatvorenim prostorima i javnom prijevozu, što je u ostatku Austrije ukinuto u lipnju.

Austrija je za sve osobe koje se vraćaju iz Srbije, Bosne i Hercegovine ili Kosova uvela obaveznu karantenu nakon povratka a ministarstvo vanjskih poslova građane na svojim stranicama snažno odvraća od putovanja u te zemlje.

Hrvatska još uvijek nije među zemljama iz kojih građani obavezno odlaze u karantenu, no na stranicama austrijskog ministarstva vanjskih poslova stoji upozorenje o visokom sigurnosnom riziku kategorije 4 za sve koji putuju u Hrvatsku.

Broj oboljelih od koronavirusa u Hrvatskoj kontinuirano raste, a najopasnija područja su Zagreb i okolica, Splitsko-dalmatinska županija te istočna Slavonija, stoji na stranicama Ministarstva vanjskih poslova Austrije.