SUTKINJA BRANKA ŽIGANTE

'Zbog nezakonite smjene tužit ću ministra Tomu Medveda'

12.11.2016 u 13:06

Bionic
Reading

Ministar branitelja Tomo Medved na sudu će morati objasniti zašto je u rujnu, dva dana prije izvanrednih izbora smijenio šestero članova i petero zamjenika članova Povjerenstva za žrtve seksualnog nasilja u Domovinskom ratu. Razriješeni članovi ogorčeni su načinom na koji su smijenjeni, jer smatraju da su savjesno i dobro radili svoj posao zbog čega su primili brojne pohvale iz zemlje i inozemstva. Zagrebačka sutkinja Branka Žigante tužit će ministra jer je, tvrdi, prekršio zakon i propisanu proceduru kako prilikom njihove smjene tako i prilikom imenovanja novih članova

Pozivajući se na svoje zakonsko pravo da smjenjuje i razrješuje članove i njihove zamjenike te zakonom propisane kriterije za smjenu prije isteka četverogodišnjeg mandata, ministar Medved donio je jedinstvenu odluku o razrješenju starih članova i njihovih zamjenika te imenovanju novih članova i zamjenika.

Po Zakonu prije isteka mandata članove Povjerenstva se može smijeniti samo u tri slučaja:
na osobni zahtjev, zbog neredovitog i nesavjesnog obavljanja poslova u Povjerenstvu ili zbog nemogućnosti obavljanja poslova u Povjerenstvu iz drugih razloga.

Budući da nitko od smijenjenih članova nije zatražio da ga se na osobni zahtjev ili zbog drugih obveza razriješi dužnosti, ispada da ih je ministar razriješio jer su loše i nesavjesno obavljali svoj posao, zbog čega se tih ukupno 11 osoba - cijenjenih stručnjaka u svom području s bogatim iskustvom u radu s ratnim stradalnicima i žrtvama silovanja te drugim oblicima nasilja - osjeća ogorčeno i osramoćeno. Njima u prilog ide i ranije objavljen podatak da je Povjerenstvo od svoga imenovanja u studenom 2015. do kraja svibnja 2016. kada je 'privremeno' zaustavljen njegov rad, od podnesenih 146 zahtjeva za ostvarivanje prava žrtava seksualnog nasilja u ratu riješilo čak 107 predmeta

'Nitko me nije ovako javno uvrijedio i osramotio obezvrijedivši moj rad kao ministar Medved, a više od 30 godina radim u sudačkoj profesiji. Ova smjena je i netransparentna i nezakonita. Smijenjeni smo, a nitko nam nije obrazložio zašto, odnosno što smo to loše napravili. Naročito kad smo za svoj rad primali pohvale od međunarodnih i domaćih institucija, a druge zemlje (Libija, Ukrajina, Kosovo, Cipar…) tražile su da im prenesemo naša znanja. No najvažnije su pozitivne ocjene žrtava kojima su terapija i priznavanje statusa puno pomogli. Riješeni predmeti govore o našem predanom radu', objašnjava bivša članica Povjerenstva Branka Žigante, sutkinja Visokog prekršajnog suda u Zagrebu koja iza sebe ima više od 15 godina iskustva u predmetima obiteljskog nasilja. Ona je, kaže, za svoju smjenu doznala preko televizije.


Zbog svega navedenog, sutkinja Žigante planira podignuti upravnu tužbu protiv ministra. 'Nije mi u interesu da me se vrati u Povjerenstvo, jer nakon svega što nam je napravljeno nema se smisla vraćati. Želim da mi se ministar javno ispriča zbog sramote kojoj me je izložio i kao sutkinju te kao osobu', istaknula je.

I drugi smijenjeni članovi s kojima smo razgovarali istaknuli su kako se osjećaju poniženo i ogorčeno zbog nedostatka komunikacije i načina na koji ih je ministar razriješio dužnosti - nije im jasno obrazložio čime su to zaslužili, odnosno kakve su greške i propuste učinili u svom radu.


Kako je sve počelo?

Da će imati poteškoća u svom radu, članovi Povjerenstva naslutili su već u lipnju kada im je Ministarstvo do daljnjega odgodilo održavanje redovitih sjednica. Već tada su pokušali uspostaviti komunikaciju s ministrom i objasniti mu koliko je za ostvarivanje prava žrtava ratnog silovanja važan nesmetan rad Povjerenstva. Te nesretne žene i muškarci više od 20 godina čekaju barem nekakav vid pravde za traume kojima su u ratu bili izloženi. No ministar je ustrajao u svojoj nakani i uoči rujanskih izvanrednih izbora dužnosti razriješio šestero članova i petero njihovih zamjenika te umjesto njih imenovao nove ljude. Doznajemo kako su tijekom tog tromjesečnog zastoja u rješavanju zaprimljenih predmeta propušteni rokovi za nekih desetak predmeta, što je uznemirilo neke podnositelje zahtjeva. Žrtve su tražile informacije strahujući hoće li se pozitivno riješiti njihovi zahtjevi.

Osim što je nezakonita, Medvedova operacija smjene - uvjeravaju nas naši sugovornici - izvedena je prilično šlampavo i protivno propisanoj proceduri i rokovima.

Kako je to izgledalo? Šestero članova Povjerenstva i njihovih zamjenika u petak, 9. rujna oko 15.30 sati (pola sata prije isteka radnog vremena Ministarstva i nekoliko sati prije početka predizborne šutnje za izvanredne parlamentarne izbore u nedjelju, 11. rujna) dobili su na mailove obavijest o razrješenju. U privitku je bila ministrova odluka koju, međutim, nisu mogli pročitati budući da je dokument bio u formatu koji se nije mogao otvoriti. Nakon intervencije, iz Ministarstva su dobili novu e-mail pošiljku s ispravno priloženom dokumentom tek nakon izbora, u utorak ili srijedu. Tada su, kaže nam sutkinja Žigante, a to su nam potvrdili još neki bivši članovi, pročitali jedinstvenu odluku o svom razrješenju i imenovanju novih članova, koja je datirana s 31. kolovozom. U ovom slučaju Ministarstvo je prekršilo zakonski rok dostave od osam dana. Da apsurd bude veći, tu su odluku novoimenovani članovi primili dva dana prije razriješenih (dakle, prije 8. i 9. rujna 2016.). Neki od bivših članova odluku o svom razrješenju dobili su istoga dana kad je novo Povjerenstvo već imalo zakazanu prvu sjednicu, u srijedu poslije izbora, odnosno 14. rujna 2016. godine.

Kakva je prava zakon donio žrtvama ratnog silovanja?

Zakon o pravima žrtava seksualnog nasilja za vrijeme Domovinskog rata koji je stupio na snagu u lipnju prošle godine, omogućio je ženama i muškarcima žrtvama silovanja kao ratnog zločina pravo na jednokratnu novčanu naknadu od 100 ili 150 tisuća kuna te trajnu i mjesečnu naknadu za pretrpljeno stradanje i patnju od 2.500 kuna, ali i pravo na dopunsko zdravstveno osiguranje, medicinsku rehabilitaciju i psihološku pomoć. Bez savjesnog i predanog rada Povjerestva zakon bi ostao mrtvo slovo na papiru.

Prema pouzdanim informacijama tportala, novoimenovani članovi također su osobe koje udovoljavaju kriterijima stručnosti, no oni nažalost nemaju potrebno iskustvo u radu sa žrtvama ratnog silovanja, seksualnog nasilja ili općenito nasilja. Primjerice, nova predsjednica Povjerenstva Željka Žokanj, ministrova savjetnica, po struci je pravnica. Ona je na mjesto Medvedove savjetnice došla iz kadrovske službe Ministarstva pravosuđa. Ranije je također radila na pravnim poslovima u Ministarstvu branitelja, ali prema našim informacijama, nema iskustva u radu s ratnim žrtvama nasilja.

Iz Ministarstva branitelja nismo dobili odgovore na pitanja koja smo im uputili mailom. Htjeli smo, naime, objašnjenja takvog ministrova ponašanja kojim je osramotio i nepoželjnima proglasio osobe koje su odgovorno i predano radile na rješavanju problema od neprocjenjive važnosti za žrtve ratnog silovanja i na taj način ispravljale dvadesetogodišnju nepravdu i ignoranciju države prema njima. S druge strane javnosti je poslao lošu poruku kako predstavnici hrvatske vlasti smiju bez ikakva obrazloženja i odgovornosti nekažnjeno kršiti zakon i provoditi svoju kadrovsku samovolju u javnim institucijama.

Što kaže zakon o imenovanju članova Povjerenstva za žrtve seksualnog nasilja?

Prema Zakonu o pravima žrtava seksualnog nasilja i Pravilniku o radu povjerenstva, članovi i zamjenici članova povjerenstva pravne i psihološke struke biraju se javnim pozivom, iako prijave stigle javnim pozivom ne obvezuju ministra u izboru članova. Iznimno od te zakonske odredbe, članove Povjerenstva i njihove zamjenike iz redova doktora medicine imenuje ministar na prijedlog ministra zdravstva. Članovi Povjerenstva i njihovi zamjenici biraju se iz redova sudaca, odvjetnika i drugih pravnika, psihologa, doktora medicine specijalista psihijatrije, infektologije, dermatologije i venerologije, ginekologije, internističke onkologije ili drugih specijalizacija te drugih stručnjaka koji imaju iskustvo na području zaštite ljudskih prava. Osim standardnih administrativnih uvjeta (da ste državljanin RH i da niste kažnjavani) od kandidata se tražilo da imaju najmanje deset godina iskustva u struci. Prednost pri imenovanju Zakon je davao kandidatima s iskustvom u radu s ratnim stradalnicima, odnosno žrtvama seksualnog nasilja; kaznenim predmetima, odnosno postupcima vezanim za Domovinski rat, osobama s izraženom sklonosti prema zaštiti prava i interesa žrtava različitih oblika nasilja te istaknutim stručnjacima u svom području rada. Povjerenstvo se sastoji od sedam članova, od kojih svaki član ima zamjenika.


SaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveSave