SKANDAL U VUKOVARU

Zbog neplaćenog PDV-a donirani trajekt miruje

15.10.2010 u 12:09

Bionic
Reading

Iako je još prije nekoliko dana Dunavom stigao u Vukovar, trajekt za čiju je gradnju nizozemska vlada donirala milijun eura i dalje stoji privezan nedaleko od vukovarske luke, jer nije riješen problem plaćanja PDV-a na donaciju

Vukovarske gradske vlasti suočile su se s nemogućnošću izdvajanja 230.000 eura, koliko treba platiti na ime poreza na dodanu vrijednost, pa se tražila pomoć u Vladi i od same premijerke Kosor te mogućnost oslobađanja od te obveze, no sve je

ostalo bez rezultata – PDV se mora platiti.

'Sve dok ne riješimo problem plaćanja PDV-a ne možemo ni ocariniti, niti registrirati trajekt, pa on stoji na vezu uz dunavsku obalu. Vrijeme čekanja mornari će iskoristiti za obuku, pa s njima ovih dana rade nizozemski stručnjaci', potvrdio je vukovarski gradonačelnik Željko Sabo i dodao da će se novac za plaćanje PDV-a pronaći, jer se zakonska obveza mora ispoštovati.

Trajekt dug 15,6 i širok šest metara, nosivosti sedam tona, za istodobni prijevoz tri osobna vozila i najmanje 10-ak putnika, rezultat je dugogodišnjih nastojanja Nizozemaca da, u suradnji s gradskim vlastima i vlastima vojvođanske općine Bač, uspostave redovnu trajektnu liniju između dvije obale Dunava.

Proteklih nekoliko godina preko Dunava je putnike vozilo posuđeno plovilo iz Osijeka, a prvih dana listopada stigao je i dugo očekivani trajekt. No on za sada ne vozi. 'Trajekt je već trebao početi s prijevozom putnika 20. listopada, no sve ćemo morati prolongirati do kraja listopada ili početka studenoga. Mislim da ne moram ponavljati koliko nam je taj projekt bitan, ne samo u prijevozu putnika, nego i povezivanju Hrvatske s Vojvodinom, odnosno susjednom Srbijom', rekao je gradonačelnik Sabo.

S vojvođanskom stranom je dogovoreno da se trajekt zove Golubica i nosi bijelo-plavu boju, kao simbol Vukovara, odnosno žutu boju koja simbolizira Bač. Na njemu će raditi posada od pet ljudi, a troškove njihovih plaća i održavanja zajednički će snositi lokalne vlasti s obje strane Dunava.