NEZADOVOLJNI birači

Zbog neostvarenih obećanja francuskom predsjedniku popularnost pada iz mjeseca u mjesec

19.02.2018 u 13:14

Bionic
Reading

Podrška francuskom predsjedniku Emmanuelu Macronu pala je ispod 50 posto, pokazala je najnovija anketa koja je objavljena proteklog vikenda u tjedniku Le Journal du Dimanche

Prema istraživanju koje je proveo institut Iftop, 44 posto ispitanika je zadovoljno Macronovim radom na mjestu predsjednika, što je za šest posto manje u odnosu na prošli mjesec, prenosi Politico.

Rezultat podrške Macronu približio se onom iz listopada prošle godine od 42 posto, što je bila najniža stopa podrške otkako je preuzeo predsjednički ured u svibnju te godine.

Prema riječima zamjenika ravnatelja Ifopa Frederica Dabija, francuski glasači su nezadovoljni razinom kupovne moći koju je Macron obećao povećati.

'Postoji procijep između Macronovih obećanja s jedne i realnih efekata njegove politike s druge strane', pojasnio je Dabi.

I francuski premijer Edouard Philippe suočio se s padom popularnosti.

  • +4
Emmanuel Macron Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Podrška Philippeu pala je s 49 posto u siječnju na 46 posto ovog mjeseca.

Prema navodima francuskog lista, Macronova stopa popularnosti nije toliko loša koliko su bile stope popularnosti njegovih prethodnika u isto vrijeme tijekom njihovih mandata.

Nicolas Sarkozy je, primjerice, u veljači 2008. godine imao podršku 38 posto građana, a Francois Hollande 2013. tek 37 posto, piše Politico.