kriza svećeničkog zvanja

Zbog nedostatka svećenika biskup odobrio da se nedjeljne mise služe - subotom

23.09.2019 u 11:51

Bionic
Reading

Otoci Hvar, Brač i Vis suočavaju se s nedostatkom svećenika pa se svaki od njih u prosjeku brine o dvije župe. Stoga je tamošnji biskup Petar Palić odlučio dopustiti slavljenje nedjeljnih misa u subotu navečer, a vjernicima se obratio i pismom koje je pročitano na misama

Zbog nedovoljnog broja svećenika u bračkoj, hvarskoj i viškoj župi biskup Petar Palić odlučio je, na temelju Zakonika kanonskog prava, dopustiti izvođenje svetih nedjeljnih misa subotom navečer. Kako donosi Slobodna Dalmacija, u pojedinim župama Hvarsko-bračko-viške biskupije mise se već neko vrijeme odvijaju prema tom rasporedu.

'Posljednjih godina u našoj biskupiji suočeni smo s mnogim izazovima, koji nas sile na nova promišljanja i nove promjene u pastoralu naših župnih zajednica, pa tako i na slavljenje nedjeljnih misa. Sve manji broj raspoloživih svećenika, nemogućnost obavljanja službe zbog starosti i lošeg zdravstvenog stanja župnika, ali i velik broj nedjeljnih misa i sve manji broj vjernika u pojedinim župama, zahtijevaju da u životu zajednica dođe do određenih promjena', navodi mons. Palić u pismu vjernicima.

Dakle, na otocima Braču, Hvaru i Visu postoji problem nedostatka svećenika, odnosno problem nemogućnosti svećenika da obavljaju službu zbog starosti. Na navedenim otocima ukupno je 46 župa te u njima trenutno djeluje 16 svećenika i sedmorica redovnika koji obavljaju dužnost župnika, a čak četvorica svećenika stara su više od 70 godina. Isto tako, dvojica redovnika već su u osmom desetljeću života, a dvojica su starija od 65 godina.

Prema tome, brigu o 46 župa vode 23 svećenika, iz čega proizlazi da svaki svećenik vodi brigu o dvije župe, a na Braču ima slučajeva da svećenik djeluje čak i u tri župe. Međutim, mons. Palić ističe da njihova biskupija trenutno priprema dvojicu kandidata za svećeničku službu.

'Moramo postati svjesni toga da nas okolnosti i situacije prisiljavaju na novo promišljanje pastoralnog djelovanja te prihvaćanje novih modela i načina u životu naših župnih zajednica. Ako kao vjernici svoje znanje i sposobnosti koje smo od Gospodina primili stavimo u službu naših župnih zajednica i za dobro naših župa te kao vjernici preuzmemo svoj dio odgovornosti za život naših župa, onda će i naše župne zajednice postati mjesta zajedništva i međusobne podrške u življenju i svjedočenju vjere i slavljenju Gospodina', istaknuo je poglavar dalmatinske trootočne biskupije.