BOSNA I HERCEGOVINA

Zbog nedonošenja proračuna upitni lokalni izbori

22.05.2012 u 19:10

Bionic
Reading

Središnje izborno povjerenstvo (SIP) BiH upozorilo je u utorak da je moguća odgoda općinskih izbora raspisanih za listopad ove godine zbog nedonošenja državnog proračuna

U pismu koje je upućeno Predsjedništvu BiH, Parlamentarnoj skupštini i Vijeću ministara BiH i medijima u BiH navodi se da još uvijek nisu osigurana financijska sredstva za provođenje izbora.

SIP je naveo kako danas istječe rok predviđen Izbornim zakonom BiH koji predviđa da se u roku od 15 dana osigura novac za provedbu izbora.

Općinski izbori BiH, predviđeni za 7. listopada, raspisani su odlukom Središnjeg izbornog povjerenstva 7. svibnja ove godine. U prijedlogu ovogodišnjeg proračuna BiH predviđeno je 4,3 milijuna maraka oko 2,2 milijuna eura) za održavanje općinskih izbora, dok bi općine trebale izdvojiti još toliko.

Šest vladajućih stranaka u BiH ne mogu se usuglasiti oko visine proračuna koji je predviđen u iznosu od 950 milijuna maraka (oko 475 milijuna eura). Stranka demokratske akcije (SDA), koja je sastavni dio šestočlane koalicije, smatra da bi proračun državnih institucija trebao biti značajno viši.

Predsjednik ove stranke Sulejman Tihić najavio je da će zastupnici ove stranke na sjednici u četvrtak glasovati protiv ovogodišnjeg proračuna, dok će ga podržati SNSD, SDS, HDZ BiH i HDZ 1990. te SDP BiH.