bavljenje turizmom

Zbog napada na gej turiste ispričala se gradonačelnica Korčule i tvrtka Aminess

13.08.2021 u 22:00

Bionic
Reading

Tvrtka Aminess hoteli i kampovi i gradonačelnica Korčule Nika Silić Maroević najoštrije su u petak osudili incident motiviran homofobijom koji se prošloga vikenda dogodio nedaleko od grada Korčule

"Izražavamo suosjećanje s napadnutim osobama, s nadom da se ovakvi incidenti neće ponoviti. Ograđujemo se od bilo kakvog oblika nasilja i diskriminacije, te ovakvo ponašanje smatramo nedopustivim", istaknuli su u priopćenju iz tvrtke Aminess hoteli i kampovi nakon incidenta u kojemu je skupina kvir prijatelja, porijeklom iz više stranih zemalja, izbačena s festivala Lost in the Renaissance.

Naglasili su i da programski i organizacijski nemaju nikakve poveznice s festivalom. Aminess je, kažu, za izvođače na festivalu osiguravao isključivo smještaj te ni na koji način nije sudjelovao u osmišljavanju i provođenju festivalskog programa, kao i organizaciji popratnih aktivnosti. Samim time, dodali su, Aminess nema nikakve poveznice s incidentom koji se dogodio, a koji najstrože osuđuju.

Napade i vrijeđanje stranih gostiju osudila je i gradonačelnica Nika Silić Maroević te izrazila iskreno žaljenje zbog incidenta.

"Grad Korčula oštro osuđuje incident koji se dogodio tijekom festivala Lost in Renaissance u The Boogie Jungle Korčula Clubu", napisala je gradonačelnica u odgovoru sedmorici stranih gostiju koji su izbačeni s festivala.

Poručila je i da će se Grad odlučno suprotstaviti svim oblicima nasilja i govora mržnje, rasne, religijske i seksualne diskriminacije u borbi za jednakost, ljudsko dostojanstvo i sigurnost svih svojih građana i turista.

Također, istaknula je da Grad Korčula nije odgovoran za događanja u klubu. 

Korčula nastoji biti otvoren, tolerantan i miroljubiv grad i nadamo se da se ovakva vrsta incidenta neće ponoviti, naglasila je.

O samom događaju danas je izvijestio Zagreb Pride, pozivajući se na dojavu žrtava. One tvrde da su ih zaštitari nasilno razdvajali i izlijevali na njih vodu da bi ih na koncu istjerali iz prostora zabave, grubo ih požurujući i gurajući.

Ovo homofobno zlostavljanje žrtve su prijavile Zagreb Prideu, organizatorima festivala Lost in the Renaissance, upravi Aminess Hotela, kao i nadležnima u Gradu Korčuli jer festival prima potporu iz gradskog proračuna kao kulturna manifestacija i uživa sponzorstvo lokalne turističke zajednice.