PRIVEDENO 15 VEHABIJA

Zbog napada na ambasadu u Sarajevo stiže FBI

29.10.2011 u 10:50

Bionic
Reading

Mevlid Jašarević koji je u petak izveo teroristički napad na zgradu američkog veleposlanstva u Sarajevu bio je pripadnik zajednice vehabija koja je bila smještena u Gornjoj Maoči kod Brčkog i koju je policija ranije razbila, potvrdio je u subotu ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Sadik Ahmetović

'Ovaj napad bio je čin terorizma. On ne može ničim biti opravdan', kazao je Ahmetović na izvanrednoj konferenciji za novinstvo u Sarajevu, sazvanoj povodom Jašarevićeva napada na veleposlanstvo.

Ministar sigurnosti dodao je kako je napad nanio 'ogromnu štetu' državi BiH, te kako se čine svi napori da umiješani u napad budu privedeni pravdi.

Potvrdio je kako su u suradnji sa srbijanskom policijom provode potrebne akcije, te da je u Srbiji već pretraženo 18 lokacija i privedeno 15 ljudi.

Najavio je kako će i policija u BiH obaviti niz pretraga svih lokacija za koje se smatra da su povezane s počiniteljem napada. Nije međutim želio govoriti o tome je li napad bio izolirani čin pojedinca ili možda dio šire zavjere. 'Poručujem da ćemo nastaviti s beskompromisnom borbom protiv svih oblika radikalizma', kazao je Ahmetović

Američki veleposlanik Patrick Moon iskazao je zahvalnost policiji u BiH na brzoj reakciji na napad. 'Ovaj je incident za žaljenje, no mi vjerujemo da će policija i pravosuđe BiH nastaviti odlučno raditi na ovom slučaju, a ja obećavam potpunu potporu vlade SAD-a u ovoj istrazi', kazao je američki veleposlanik.

Moon je istaknuo kako je američko veleposlanstvo dobilo ogroman broj poruka potpore i izraza zahvalnosti za sve što su Sjedinjene Države napravile u BiH. 'Svi nas uvjeravaju da napadač sigurno ne predstavlja ni njih, ni ovu zemlju', kazao je Moon

Američki veleposlanik istaknuo je kako će rad Sjedinjenih Država na reformama u BiH biti nastavljen i da to ništa ne može zaustaviti. Kazao je kako SAD nije imao nikakvih naznaka da se priprema ovakav napad. Kazao je kako će u Sarajevo stići posebni tim istražitelja FBI-ja kako bi utvrdio pričinjenu štetu na veleposlanstvu. 'Riječ je o standardnom postupku u ovakvim slučajevima', kazao je Moon

Tužitelj BiH Dubravko Čampara, koji vodi istragu o napadu, potvrdio je kako će za Jašarevića zatražiti pritvor čim bude pušten iz bolnice u Sarajevu.

Dvadesettrogodišnji militantni islamist iz Sandžaka Mevlid Jašarević u petak je u popodnevnim satima u dana pucao iz strojnice na zgradu američkog veleposlanstva, pri čemu su ranjeni jedan policajac i jedan zaštitar iz američkog veleposlanstva.

U intervenciji policije i specijalnih postrojba, Jašarević je neutraliziran hicem iz snajpera i s nastrijelnom ranom natkoljenice prevezen u bolnicu.

Direktor Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) Almir Džuvo rekao je ranije u subotu da je Jašarević, uz automatsku pušku AK-47 kojom je pucao na veleposlanstvo, kod sebe imao i dvije bombe koje nije upotrijebio.

Predsjedavajući BiH Predsjedništva Željko Komšić rekao je nakon izvanredne sjednice toga tijela kako će vlasti pojačati mjere zaštite od terorističkih napada te raditi na novim zakonskim rješenjima kako bi se spriječilo ponavljanje ovakvih incidenata.

Napad u Sarajevu