PISMA BEČ-LIPIK

Zbog lipicanaca izbio međunarodni sukob

28.07.2010 u 13:17

Bionic
Reading

Ravnatelj Hrvatskog konjogojskog centra (HKC) Mato Čačić, kojem je Vlada odlukom u petak odlučila pripojiti Državnu ergelu lipicanaca Đakovo, i krovna Međunarodna federacija uzgajivača lipicanaca (LIF) u sukobu su već dulje vrijeme

To dokazuju dva pisma koja su u zadnja dva tjedna razmijenili Čačić te predsjednik LIF-a Karl J. Reiter i glavni tajnik Christian G. M. Manz, a u čijem je posjedu tportal.

Sukob je izbio oko mjesta održavanja godišnje skupštine LIF-a, što predstavlja čast domaćinu, pri čemu ravnatelj HCK prosvjeduje zbog izmjene prvotnog izbora Lipika.

Dvojica čelnika LIF-a iskoristila su to da podsjete da su u ljeto 2009. godine primili peticiju protiv Čačića koju je potpisalo oko 100 uzgajivača lipicanaca iz Hrvatske, a potom je odlučeno da svjetski stručnjaci i uzgajivači ipak neće doći u Lipik, središte HCK u okviru kojeg je i ergela lipicanaca.

Upravo tu instituciju Vlada je u petak odlučila učiniti uredom nadređenim 500 godina staroj ergeli lipicanaca u Đakovu, što je izazvalo prosvjed Hrvatskog središnjeg saveza uzgajivača lipicanaca, a čeka se i reakcija LIF-a.

'Čačić u Lipiku nema ni vlastite opreme ni zemlje, radi s deset puta manje konja nego što ih ima u Đakovu, ne ostvaruje rezultate, ali sada će biti glavni za najvažniju instituciju za uzgoj lipicanaca u Hrvatskoj', ogorčeno je izjavio predsjednik Hrvatskog središnjeg saveza uzgajivača lipicanaca Stanko Vujčić.

S druge strane, Čačić u svom dopisu LIF-ovim čelnicima detaljno objašnjava pozadinu sukoba s uzgajivačima za koje tvrdi da polovica od njih 100 potpisanih u peticiji nema vlastitih konja, a da se protive selekciji pastuha kakvu provodi HCK. 'Peticiju su uputili pojedinci koji žele ukidanje bilo kakve selekcije i odabira rasplodnih pastuha s obzirom da pastuh koji nije odabran ne može biti pripuštan, a ako nema niti jednog potomka, ne ostvaruje pravo na državnu novčanu potporu (cca 300 eura)', piše Čačić LIF-u.

Zbog takvih odnosa HCK i uzgajivača LIF ne želi dodijeliti zadnju novčanu donaciju iz projekta INCO Copernicus hrvatskim ergelama lipicanaca, kao ni privatnim uzgajivačima, dok se stanje ne stabilizira. 'Novac za pomoć hrvatskim lipicancima bit će proslijeđen odmah nakon što LIF dobije odluku na koji način će novac biti podijeljen među ergelom Đakovo, Lipik i organizacijama privatnog uzgoja, potpisanu od ravnatelja ergela i predsjednika', stoji u dopisu Reitera i Manza, koji su poslali i 21 članici LIF-a na četiri kontinenta.

Pismo u kojem se iz najvažnije svjetske organizacije za uzgajatelje lipicanaca, dakle, izričito nudi novčana pomoć hrvatskom konjogojstvu, poslano je nekoliko dana prije odluke kojom Vlada ukida đakovačku ergelu i pripaja je HCK-u, sve zbog navodne štednje novca.