DRAŽEN MAJIĆ:

'Zbog Linića i Šegona SDP nije štitio Stoju Mučaji'

02.12.2014 u 20:05

Bionic
Reading

'Stekao sam dojam da je to časna žena jer sam vidio da je propatila zbog svojih aktivnosti i ukazivanja na nepravilnosti u predstečajnom postupku VOX TV-a. Rekla je da joj opet prijete nakon što je 12 godina ranije bila brutalno pretučena', komentirao je za tportal HTV-ov novinar i urednik Dražen Majić informaciju da se policija interesira za Stoju Mučaji u kontekstu uhićenja Rene Sinovčića

Prisjeća se da mu je tijekom razgovora početkom ove godine rekla da je ušla u SDP kada je Zoran Milanović došao na čelo stranke jer je vjerovala u njega. 'No pritisci kojima je bila izložena zbog predstečajnih nagodbi pokazuju da SDP i Vlada nemaju previše milosti prema svojoj članici koja se usprotivila nezakonitostima. Čini se da su više vezani za drugu stranu', kaže Majić.

Prstom upire u pomoćnika nekadašnjeg ministra financija Slavka Linića, Branka Šegona, koji je, kaže Majić, bio zaposlenik jedne od tvrtki Zdenka Zrilića, kao i Sinovčić. 'Iz predstečajnih se vidi da je on i Sinovčiću i Šegonu davao kapital, dijelio je okolo', naglašava i podsjeća da je Zrilić sufinancirao Šegonov hotelski projekt na Korčuli.


Smatra da je uhićenjima prethodila smjena dugogodišnjeg zadarskog županijskog državnog odvjetnika Ivana Galovića. 'On se više od dva desetljeća odbijao suočiti s tim. Neučinkovitost pravosuđa dozvolila je da tamo vlada polusvijet', zaključuje Majić.

Podsjetimo, Majić je u veljači ove godine uputio premijeru Milanoviću pismo u kojem je spomenuo Stoju Mučaji i detaljno opisao što se događalo u predstečajnoj nagodbi VOX TV-a. 'Vjerojatno vam ime Stoja Mučaji ne znači ništa. Ona je po vašim aršinima u nekom šestom ili sedmom SDP-ovom ešalonu. Međutim njezina politička karijera direktno je vezana uz vas. Stoja je naime u SDP ušla kad ste vi pobijedili na unutarstranačkim izborima. Vidjela je, kaže, svjetlo na kraju tunela. Već i površnim uvidom u predstečajnu nagodbu tvrtke VOX očito je da su tadašnjem pomoćniku ministra financija Branku Šegonu, pa i njegovom šefu Slavku Liniću, bliži interesi Rene Sinovčića i njegove zadarske mreže nego borba za pravdu Stoje Mučaji.

To je očito iz činjenice da Ministarstvo financija nije uvažilo primjedbe Stoje Mučaji na 21 milijun nepostojećih potraživanja koje je u nagodbi prijavio Renin prijatelj, bivši trener Zadra Dalibor Zebić. Fina i nagodbeno vijeće (postavljeno od Slavka Linića osobno) procijenili su da je sve čisto. Primjedbi nije imao ni Linićev povjerenik u toj nagodbi – Ivan Rude.

Ta je situacija indikativna za svu nezakonitost i kriminal koji se događaju u predstečajnim nagodbama. Potraživanja određuje i potvrđuje sam dužnik i nema nikog u sustavu tko bi mu se usprotivio. Ustavnopravni poredak u Hrvatskoj je srušen', pisao je Majić premijeru na svom profilu na Facebooku.

Zbog pisma je dobio i packu etičkog povjerenstva HRT-a jer nije tražio dozvolu nadređenih za javni istup.