'MARIONETA' OPET KARA 'CARA'

Zbog Libije razdor u tandemu Medvedev - Putin?

22.03.2011 u 07:00

Bionic
Reading

Nedopustivo je međunarodnu intervenciju u Libiji nazivati križarskim pohodom, izjavio je jučer ruski predsjednik Dmitrij Medvedev. I time opalio novu, javnu verbalnu ćušku autoru izjave, premijeru Vladimiru Putinu

Rusija svjesno nije stavila veto na UN-ovu rezoluciju kojom su dozvoljeni vojni udari na Libiju. Premda je Rusija ostala suzdržana, nije blokirala rezoluciju jer smatra da ona nije nepravilna, kazao je novinarima Medvedev. 'Neophodno je biti maksimalno pažljiv s izjavama koje komentiraju situaciju u Libiji', dodao je.

Ovakvi incidenti – kritiziranje i dociranje 'neotesanom Putinu' – postaju sve neugodniji po državnika kojeg su kuloari još donedavno, ne bez razloga, zvali carem. Pred koju godinu takva poniženja bila su nezamisliva, pogotovo od Medvedeva, nekad bezličnog činovnika kojeg su smatrali Putinovom igračkom, a neki mu nisu davali ni grama šanse da ikad počne sličiti na stvarnog čelnika Rusije pored tako autoritativnog 'silovika' kao što je Putin.

Gledamo li samo još jednu epizodu o 'dobrom i lošem policajcu', smišljenu u labosima kremaljskih polit-tehnologa kako bi se držala napetost i ojačao autoritet obje vladajuće institucije? Ili je isprovociran stvarni sukob između dva peterburška intimusa? Izborna 2012. godina se približava, a antagonizam se doima sve realnijim…

Dmitrij prijateljuje s Obamom, Vladimir priča kao Gadafi
Medvedev je reagirao odmah, istog dana kada je Putin sa službenog puta u dalekoj Udmurtiji osjetio potrebu komentirati događanja u Libiji. Putin je to učinio baš na dan kada je u Rusiju doputovao američki ministar obrane Robert Gates, koji se s Putinom neće sastajati, ali se u utorak susreće s Medvedevom.

Usporedbom s križarskim pohodima Putin si je dozvolio gadafijevsku retoriku. Pritom i sam priznaje da je vođenje međunarodne politike prerogativ prvog čovjeka države - predsjednika.

Medvedev čini da Putin ispada neciviliziran
Samo nekoliko dana ranije Putin si je dozvolio još jedan takav bahati izlet u sferu predsjedničkih ovlasti: na državnom Prvom kanalu izjavio je kako neće dozvoliti da se oružani arsenali drugih država razvijaju na štetu sigurnosti Rusije. Medvedev mu je, pišu Vjedomosti, kontrirao pokretanjem istraga o nekim sumnjivim poslovima koji su odobreni za Putinovog mandata. Štoviše, najavio je dovođenje stranih stručnjaka kako bi se osigurala njihova neovisnost.

U proteklih mjesec-dva Medvedev je javno pred ruskim biračima podučavao Putina pravilima demokracije. Na slučaju Mihaila Hodorkovskog objasnio mu je da u civiliziranim zemljama vlastodršci nemaju pravo vršiti pritisak na sudstvo komentarima prije donošenja presude. Nakon terorističkog napada na Domodjedovo upozorio ga je da se ne samopromovira izjavama o rješavanju slučaja dok traje istraga, jer bi ju mogao ugroziti svojim hvalisanjem.

Medvedev htio podržati bombardiranje Gadafija?
Libija je, dakle, samo najnoviji primjer stvarne (ili ipak fingirane?) polarizacije Kremlj – Bijeli dom. Dnevnik Kommersant sugerira kako je rezolucija UN-ovog Vijeća sigurnosti za Libiju rascijepila ruski režim. Putinu podčinjeno Ministarstvo vanjskih poslova tražilo je da Rusija stavi veto na američku inicijativu za bombardiranje Gadafija. Medvedev je, navodno, imao suprotan naum: Moskva mora podržati rezoluciju!

Krajnje rješenje – suzdržanost – navodno je rezultat kompromisa. No tim potezom Rusija nije blokirala međunarodnu akciju pod američkim vodstvom kao što je to učinila 1999. godine u slučaju Kosova.

Predsjednički izbori u Rusiji predviđeni su za ožujak 2012. godine. Medvedev i Putin tvrde da će se znati na vrijeme dogovoriti tko će se od njih dvojice biti režimski kandidat. Jesenas je Medvedev prvi put popularnošću dostigao svog mentora (istraživanje centra Levada). Neke sile u Kremlju već su mu počele predlagati programe reformi koje bi mogao koristiti kao platformu za svoju kandidaturu.