MEDITERAN KAKAV JE NEKAD BIO

Zbog kvara na električnoj mreži Lopud u mraku

27.07.2010 u 15:00

Bionic
Reading

Nevrijeme s grmljavinom koje je u noći s nedjelje na ponedjeljak pogodilo dubrovačko područje uzrokovalo je kvar na podmorskom kabelu za otok Lopud, koji je do rano jutros bio bez električne energije

Ugostitelj s Lopuda kaže da je na otoku zavladala panika, pa su svi ugostitelji i djelatnici hotelskih i ostalih smještajnih objekata krenuli u potragu za agregatima. Sva hrana iz frižidera završila je u smeću, od toga samo sladoleda na stotine kilograma.

Grmljavina je uzrokovala kvar na napojnom podmorskom kabelu, poručuju iz Elektrojuga, a nakon toga pregorio je i drugi napojni kabel između Lopuda i Šipana, vjerojatno zbog nastalog preoptrećenja uzrokovanog prebacivanjem opskrbe Lopuda na šipanski kabel. Tako je i otok Šipan do jučer poslijepodne bio bez napajanja električnom energijom. Djelatnici Elektrojuga otklonili su kvar na jednom dalekovodnom kabelu jutros oko tri sata, dok su na drugom još uvijek u fazi detektiranja kvara. Ipak, oba otoka sada imaju struju.

Jučer smo radili kao prije sto godina, bacili smo svu kvarljivu hranu u smeće, poručuju iz hotela Glavović. Kažu da su gosti bili vrlo strpljivi i uviđavni, no ne znaju koliko bi takvi i ostali da su još jedan dan bili bez tuširanja i u mraku. Kažu - mi smo to riješili po otočki, sami kako se i uvijek nosimo s problemima, svi se vole hvaliti našim otocima, ali u njih se ne ulaže gotovo ništa.

Jedan gost iz Njemačke nije mogao vjerovati da otklanjanje kvara toliko traje, jer kod njih i u najmanjim selima otklanjanje kvara traje najviše sat vremena, kaže Iris Šimunović iz hotela Vila vilina. Ističe kako su problemi sa strujom počeli još u subotu poslijepodne prije nevremena. Sada nam predstoji čekati žalbe gostiju koji nisu dobili uslugu koju su platili, ističe Šimunović.

Dva dana bez struje ugostitelje je materijalno oštetilo, no slažu se svi, puno je veća šteta nanesena destinaciji kojom se toliko volimo hvaliti. Turisti koji su na otok došli doživjeti Mediteran kakav je nekad bio doživjeli su ga tako u punom sjaju, odnosno mraku.