VESNA PUSIĆ IZ BRUXELLESA

'Zbog krize u EU-u dobili smo veću pažnju'

09.12.2011 u 14:24

Bionic
Reading

Buduća ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić je iz Bruxellesa izjavila da je izvanredan osjećaj događanja na ceremoniji potpisivanja pristupnog ugovora i da se možemo biti ponosni na ostvareno

'Hrvatska je bila u središtu događanja. Bio je istaknut natpis 'Dobro došla, Hrvatska' na hrvatskom jeziku, postavljene su hrvatske zastave, a svemu su nazočili i svi europski lideri, namrgođeni zbog krize koja potresa Europsku uniju', rekla je Pusić.

Unutar toga konteksta, Hrvatska je dobila i veći prostor i pažnju nego bi ga dobila da je situacija normalna, smatra Pusić, jer je ulazak Hrvatske u EU dobra vijest i za EU.

'S Hrvatskom Europska unija dobiva zemlju koja ima energiju i razumije teme i želi pridonijeti, a i europski lider su se barem malo tako odmaknuli od termina vezanih uz novac, euro, odgovornost i slično', rekla nam je Pusić.

Europska unija je prvenstveno stvorena kao bi osigurala mir i stabilnost u Europi, ali to je pomalo zaboravljeno i uzeto zdravo za gotovo, nastavila je, a naše iskustvo govori da se to ne može držati zdravo za gotovo.

Sada nam slijedi referendum, ratifikacija, ali i prvo izvješće o monitoringu koje će biti iznimno detaljno i možemo ga očekivati u travnju. Također Hrvatska će početi slati svoje kadrove u europske institucije kao i zastupnike promatrale u Europski parlament, a potpisom na pristupni ugovor stupio je na snagu Arbitražni ugovor.