SPORNI 'BRISANI PROSTOR'

Zbog korupcije na HTV-u suspendiran Kapović

08.12.2008 u 12:30

Bionic
Reading

Ravnatelj HTV-a Blago Markota suspendirao je Jozu Kapovića jer je 29. svibnja uređivao 'Brisani prostor' kada je u toj emisiji gostovao gradonačelnik Slavonskog Broda Mario Duspara koji je za gostovanje na televiziji platio PR Agenciju Moira

ZAGREB - To znači da se Kapović do daljnjega ne može pojavljivati na HTV-u do okončanja postupka, pojasnio je Markota

Razlozi za njegovu suspenziju su način na koji je Duspara gostovao u emisiji i to što je tema o kojoj je bila riječ obrađena jednostrano, rekao je glavni ravnatelj HRT-a Vanja Sutlić ocijenivši da je tim slučajem HTV-u nanesena velika šteta.

Interna istraga pokazala je da nije bilo pokušaja da se ista tema obradi i u Otvorenom, rekao je Markota dodavši kako su istog dana, još u petak razgovarali sa svim ljudima u kući koji su na indirektan način povezani s izjavom Duspare.

Sutlić je kazao da su odmah pokrenuli hitnu istragu uključujući i onu s nadležnim tijelima, a sva dokumentacija bit će dostavljena DORH-u. Sutlić je, kaže u istupima u Hrvatskom saboru upozorio da se pritisak vodstva kuće preselio na redakcije te da brojne PR agencije izravno kontaktiraju s novinarima. Najavio je da će pokrenuti čitav niz postupaka uključujući i promjenu kodeksa.

Član Vijeća Siniša Grgić upozorio je da mnogi bivši zaposlenici HRT-a sadašnji PR-ovci redovito obilaze kuću ocijenivši kako oni i te kako utječu na program. "Vanjske kuće obilaze kuću (HRT) kako bi nametnuli svoje teme i goste", rekao je Grgić

Članica Vijeća Suzana Jašić zauzela se za to da se o problemima govori otvoreno jer, kako drži, ugled kuće ne narušavaju oni koji govore o problemima nego oni koji se svih ovih godina s problemima nisu uhvatili u koštac.

"Pet godina slušam iste priče od različitih ljudi. Nije problem pogledati koje agencije imaju koje klijente i onda to dovesti u vezu s programom", kazala je Jašić

Ustvrdila je da je dio novinara na platnom spisku agencija da oni dobijaju velike honorare i prema tim agencijama postaju blagonakloni.

"Korupcija se jako teško dokazuje. Ljudi upleteni u koruptivne radnje su pametni, znaju izbrisati tragove", rekla je Jašić

Član Vijeća Hašim Bahtijari kazao je da se Programsko vijeće već više puta bavilo ovakvim i sličnim temama poput sudjelovanja gostiju u emisijama i sukobima interesa te da je donosilo zaključke. No, u rješavanju kriminalnih radnji nije se otišlo dalje od osnivanja povjerenstava koje bi trebalo ispitati slučajeve i većina njih je završila u ladicama, a neki koraci su otišli dalje pa se tražilo i uključivanje DORH-a.

Svim tim koruptivnim radnjama zajedničko je, smatra Bahtijari, što se uvijek pojavljuje ista agencija. Drži da je ovaj slučaj pljuska pretplatnicima koji plaćaju Hrvatsku televiziju i Programskom vijeću čiji su članovi bili ismijavani i optuživani da su u funkciji nekih drugih televizija.

Bahtijari očekuje od glavnog ravnatelja da danas pokrene postupak smjene osoba za koje smatra da su odgovorne i da se pokrene postupak izbora. U protivnom, smatra Bahtijari postavlja se pitanje vjerodostojnosti i spremnosti da se Blago Markota i Vanja Sutlić obračunaju s problemima i pitanje njihove odgovornosti.