pandemija

Zbog koronavirusa organizatori odustali od tradicionalne ceremonije Nobelove nagrade u Stockholmu

22.09.2020 u 17:01

Bionic
Reading

Ovogodišnji dobitnici Nobelove nagrade na području medicine, fizike, kemije, književnosti i ekonomije, zbog epidemije koronavirusa po prvi puta nakon 1944. godine neće putovati u Stockholm kako bi primili svoje nagrade, objavili su organizatori

Umjesto svečanosti u glavnom gradu Švedske, dobitnici će primiti medalje i diplome u zemljama u kojima žive, navodi se u priopćenju Nobelove zaklade.

Nagrade se tradicionalno dodjeljuju 10. prosinca na dan smrti švedskog industrijalca Alfreda Nobela koji je osnovao nagradu. Toga će dana švedska televizija emitirati emisiju u kojoj će se prikazati uručivanje ovogodišnjih nagrada u raznim dijelovima svijeta, objavila je Nobelova zaklada.

Norveški Odbor za Nobelovu nagradu, koji organizira dodjelu Nobelove nagrade za mir u norveškoj prijestolnici Oslu, objavio je da se ovogodišnja svečanost neće održati u gradskoj vijećnici zbog pandemije koronavirusa, već u auli sveučilišta gdje su se nagrade već dodjeljivale od 1947. do 1989.

Na ceremoniji u Oslu bit će ograničen broj ljudi, a ovogodišnji laureati i laureatkinje nazočit će ceremoniji osobno ili online. Otkazan je banket koji se tradicionalno održava nakon dodjele Nobelove nagrade za mir.

Dobitnici Nobelove nagrade objavljuju se u listopadu, a ceremonije su se tradicionalno održavale 10. prosinca u Stockholmu i Oslu.