PUPOVAC PROTIV REVIZIONIZMA

'Zbog hapšenja Boljkovca prijavit ću Hrvatsku Europi'

03.11.2011 u 11:24

Bionic
Reading

'Hapšenje Josipa Boljkovca zloupotreba je rezolucija Vijeća Europe (VE) i Europskog parlamenta (EP) i mi ćemo učiniti sve da upozorimo ta tijela', izjavio je za Novi list predsjednik Srpskoga narodnog vijeća Milorad Pupovac

Riječ je, objasnio je, o rezolucijama kojima VE i EP osuđuju komunističke režime i zločine koje su počinili. 'Čovjeka koji je i sam sedamdesetih bio žrtva progona zbog hrvatskoga nacionalizma sada se želi osuditi kao komunističkog egzekutora', kazao je Pupovac, koji hapšenje Boljkovca smatra 'vrlo ozbiljnim problemom'.

'Protivimo se hapšenju. Nadamo se da će pravosuđe i politika pronaći adekvatan odgovor na taj revizionistički zahvat. U zemlji u kojoj je porušeno tri tisuće partizanskih spomenika, i u kojoj su zločini počinjeni uime desnih ideologija mnogo veći problem u posljednjih dvadeset godina, sada se kao problem predstavlja jedan od utemeljitelja ove države, antifašist i zagovornik suživota Hrvata i Srba, kao i mirnoga rješenja jugoslavenske krize', istaknuo je u razgovoru za Novi list Pupovac.

On je s Boljkovcem surađivao početkom devedesetih kada je, kaže, Boljkovac kao ministar unutarnjih poslova podržavao pokušaje mirnoga rješenja hrvatsko-srpskih sukoba na Baniji, a naročito u Gorskome kotaru i selima Drežnici, Moravicama, Gomirju i Jasenku.

Poslije promjene vlasti 2000, Boljkovac je s Pupovcem surađivao na obnovi 'drukčijega pristupa od onoga u devedesetima, obnovi multietničnosti i antifašizma, koji je objedinjavao Hrvate i Srbe'. 'Neobično je za zemlju čiji su prvi predsjednik i prvi ministar unutarnjih poslova bili antifašisti, da sada obračunava sa svojim antifašistima zbog navodnih ratnih zločina iz 1945', kaže Pupovac.