NE ODUSTAJU

Zbog govora u Saboru, Kajin ponovno na sud s HRT-om

09.02.2012 u 19:54

Bionic
Reading

Saborski zastupnik i potpredsjednik IDS-a Damir Kajin ponovno će na sud s HRT-om. Naime, nakon lanjske nepravomoćne oslobađajuće presude, HRT je uložio žalbu

Podsjetimo, HRT je tužio Kajina zbog izjava da se gotovo svaka emisija na nacionalnoj televiziji može kupiti te da se poslovi zaključuju ispod stola, što je Kajin izgovorio u travnju 2009. za saborskom govornicom. U tužbenom zahtjevu HRT je tražio Kajinovu javnu ispriku, naknadu parničnih troškova i odštetu od 110 tisuća kuna, uvećanu za zatezne kamate.

Razmatrajući žalbu HRT-a, Županijski sud u Puli odlučio je da se predmet vraća prvostupanjskom Općinskom sudu u Pazinu na ponovno suđenje. Tako je dugogodišnji spor saborskog zastupnika Damira Kajina i javne televizije, ponovno vraćen na početak.

'Borim se protiv jednoumlja. Mogu samo reći – ako izgubim spor, nek' svi u Hrvatskoj uzmu kufere i bježe na Novi Zeland. U pitanju je sloboda govora i javne riječi. Treba li zabraniti ljudima koji su dobili legitimitet Republike Hrvatske da slobodno govore? Prema Zakonu, za saborskom govornicom ste zaštićeni od bilo kakve kaznene odgovornosti, a sad pojedinci pokušavaju tu odgovornost pretvoriti u građansku pravnu odgovornost za naknadu štete', kazao je Kajin.

Rekao je da bi Jovanović, da je HDZ uspio skinuti mu imunitet i optužiti ga za klevetu kad je izjavio da je HDZ zločinačka organizacija, mogao biti sankcioniran s pet tisuća kuna, a u njegovom primjeru HRT traži naknadu od 110 tisuća. K tome, od početka spora s HRT-om, iznos tražene odštete je dosad narastao na iznos koja se kreće između 200 i 250 tisuća kuna, a onaj tko izgubi plaća također troškove parničenja i drugoj strani. 'To prerasta u jedan sustav iscrpljivanja. Institucija koja barata s milijardu i petsto tisuća kuna to si može priuštiti, ja ne mogu', izjavio je Kajin.