RAT U SRBIJANSKOJ VLADI

Zbog Gorenja smijenjen srbijanski ministar gospodarstva

14.02.2011 u 15:19

Bionic
Reading

Srbijanski premijer Mirko Cvetković izjavio je danas da je 'pokrenuo postupak za razrješenje s dužnosti ministra ekonomije Mlađana Dinkića i državnog tajnika u Ministarstvu financija Slobodana Ilića'

'Obavijestio sam jutros predsjednika Borisa Tadića da vlada nije u mogućnosti funkcionirati i da treba zamijeniti one koji ruše njeno jedinstvo', rekao je na izvanredno sazvanoj konferenciji za novinare premijer Cvetković, a prenosi agencija Beta.

Njih dvojica su nedavno zaratili oko slovenske kompanije Gorenje koja je odlučila promijeniti raniju odluku o izgradnji pogona u Valjevu te sagraditi tvornicu u Zaječaru. Ilić, inače Valjevac, ustvrdio je da je Dinkić oteo Valjevcima tvrtku, ponudivši Slovencima trostruko više subvencije za novozaposlene nego da su gradili u Valjevu.

Cvetković je rekao i da će ova odluka u najskorijem roku biti poslana u parlament. On je dodao da smjena nije usmjerena protiv stranke G17 Plus, čili lider je smijenjeni Mlađan Dinkić, te da ne očekuje da će zbog toga doći do pada vlade.

Odnosi između Dinkićevog G17 Plus i Demokratske stranke predsjednika Tadića, čiji je Cvetković bio prijedlog, zaoštreni su u javnosti nakon slučaja Gorenje. Dinkić je najprije tražio smjenu Slobodana Ilića, da bi nekoliko dana kasnije zaoštrio retoriku, spominjući čak i promjenu premijera.

Tko je Mlađan Dinkić?

Mlađan Dinkić je lider stranke G17 Plus od 2006, kad ju je preuzeo od dotadašnjeg predsjednika Miroljuba Labusa. Ta stranka je u političku snagu izrasla iz istoimene nevladine organizacije koju je tijekom 90-ih osnovala grupa antimiloševićevski raspoloženih intelektualaca. Dinkić je u početnoj ekipi bio koordinator, a u to vrijeme je radio kao asistent na Ekonomskom fakultetu u Beogradu.

Nakon listopadskih promjena Dinkić je bio guverner Narodne banke Jugoslavije, gdje je obavio reformu srbijanskog financijskog sustava, što je uključivalo i stečaj četiri najveće državne banke, koje su držale više od dvije trećine bilančne aktive bankarskog sustava. Nakon ulaska G17 Plus u kabinet vlade Vojislava Koštunice, Dinkić je bio ministar financija, a nakon što je njegova stranka ušla u koaliciju s DS-om, preuzeo je portfelj ministra gospodarstva. Oporbi u Srbiji predvođenoj Tomislavom Nikolićem Dinkić je trn u oku i za njega su više puta ustvrdili da je monopolizirao cjelokupni financijski sustav Srbije, koji drži pod kontrolom.

Mlađan Dinkić je od ranije bio poznat kao rušitelj vlada. Okrivljuju ga za puštanje u javnost raznih afera koje su srušile vladu Zorana Živkovića, nasljednika ubijenog srbijanskog premijera Zorana Đinđića, s kojim je također imao nekoliko nesuglasica tijekom 2001. i 2002. godine. Dinkić je, također, istupivši u jednom trenutku iz kabineta Vojislava Koštunice, dao svoj doprinos padu te vlade.

Dinkić je javnosti poznat i kao gitarist, a u Hrvatskoj je čak i nastupao na koncertu Kikija Lesandrića, bivšeg frontmena new wave benda Piloti, za koji je čak i skladao nekoliko pjesama.