PODIGNUTE OPTUŽNICE

Zbog filma 'Nedužnost Muslimana' nastradali egipatski Kopti

18.09.2012 u 18:06

Bionic
Reading

Egipatski državni odvjetnik podigao je u utorak optužnice protiv sedam egipatskih Kopta koji žive u SAD-u zbog sumnje da su umiješani u proizvodnju i distribuciju amaterskog protuislamskog filma koji je izazvao bijes i prosvjede diljem muslimanskog svijeta

Egipstski kršćani Morris Sadek, Nabil Bissada, Esmat Zaklama, Elia Bassily, Ihab Yaacub, Jack Atallah i Adel Riad optuženi su za 'vrijeđanje islamske vjere, uvrede nanesene proroku Muhamedu i poticanje vjerske mržnje', stoji u priopćenju državnog tužiteljstva.

Prema optužnici, spomenuti Kopti su sudjelovali u produkciji i distribuciji filma 'Nedužnost muslimana' čiji su dijelovi stavljeni na YouTube. AFP podsjeća da se radi o amaterskom filmu skupine ekstremnih američkih kršćana koji je izazvao žestoke protuameičke prosvjede u 20-ak zemalja, uključujući i Egipat.


Rusija bi mogla blokirati Youtube zbog protuislamskog filma

Youtube bi u Rusiji mogao biti u potpunosti blokiran, jer je ondje nedavno postavljen isječak iz filma protuislamskog sadržaja 'Nedužnost muslimana', rekao je u utorak ruski ministar komunikacija Nikolaj Nikoforov.

'To se možda čini duhovitim ili neozbiljnim, no zbog toga video klipa, Youtube bi mogao biti u potpunosti blokiran na području cijele Rusije', nakon što 1. studenoga stupi na snagu novi zakon o internetu, napisao je Nikiforov na Twitteru.

Zakon je usvojen tijekom ljeta, a svrha mu je zaštititi maloljetnike od opasnih sadržaja, osobito pedofilskog i pornografskog karaktera ili sadržaja kojima se promovira droga. Nikiforovljeva izjava uslijedila je nakon objave ruskog glavnog odvjetništva da će zabraniti emitiranje filma 'Nedužnost muslimana' te ga staviti na popis ekstremističkih djela.

U arapskom su svijetu prošli tjedan trajali žestoki protuamerički prosvjedi, kao i nasilje, nakon što je na Youtubeu objavljen 14-minutni isječak iz amaterskog filma u kojemu se vrijeđaju i ismijavaju islam i prorok Muhamed.