PRITISAK VELEDROGERIJA

Zbog dugova kritično stanje u varaždinskim bolnicama

14.08.2012 u 19:18

Bionic
Reading

Uslijed pritiska veledrogerija koje traže plaćanje lijekova i medicinskog materijala u dvostrukom iznosu zbog starih dugova, sve je ozbiljnija situacija u dobrom dijelu županijskih bolnica među kojima je i Opća bolnica Varaždin

Opća bolnica Varaždin sada pruža sve zdravstvene usluge, a nema ni većih problema s nabavom lijekova, rekao je zamjenik ravnatelja dr. Denis Grgurović za Regionalni tjednik. No ne skriva da je problema bilo, kao i da bi daleko veći mogli uslijediti.

'Prošli tjedan je odgođena jedna operacija na Odjelu urologije, ali je i to riješeno već sljedeći dan jer smo potrebni lijek uspjeli nabaviti. Kasnila je isporuka lijekova oboljelima od karcinoma i multiple skleroze, ali smo i to uspjeli platiti', ističe Grgurović.

Zamjenik ravnatelja varaždinske bolnice problem vidi u veledrogerijama koje stara dugovanja naplaćuju tako da svaki lijek naplaćuju dvostruko.

'Zbog limita HZZO-a od 14,6 milijuna kuna, za normalno nama poslovanje nedostaje tri do četiri milijuna kuna svaki mjesec. Ako će veledrogerije i dalje inzistirati na tome da im sve plaćamo dvostruko, bolnica neće moći dugo izdržati', upozorava.

Ministarstvo zdravlja, kako pojašnjava, veledrogerijama je podmirilo dug nastao do kraja 2010., ali još nisu riješeni dugovi s početka prošle godine. Još u lipnju ministar zdravlja Rajko Ostojić najavio je u Varaždinu da će Ministarstvo riješiti i dugovanja iz prve polovice 2011. Međutim, to se nije dogodilo.

Isto tako, ministar je najavio i promjenu načina financiranja bolnica, pri čemu je naglasio da je varaždinska bolnica godinama bila financijski zakidana i u podređenom položaju. No i tu nema očekivanih promjena, a vremena za rješavanje tog problema više nema: Opća bolnica bez hitne financijske injekcije iz državnog proračuna neće moći plaćati lijekove i nužan medicinski materijal.

'Ne znam hoćemo li izdržati do rujna. Ljeto je pa zbog godišnjih odmora obavljamo, primjerice, samo 70 posto operacijskog programa. Samo zbog toga trenutačno uspijevamo normalno raditi', napomenuo je zamjenik ravnatelja.

U sličnoj ili još goroj situaciji i druge su županijske bolnice u Hrvatskoj pa je pitanje hoće li Ministarstvo zdravlja imati dovoljno novca za plaćanje njihovih dugova i kako će završiti ova, dosad najteža kriza u zdravstvu.