korona skandal

Zbog Cummingsa zastupnici 'izrešetali' Borisa Johnsona, on zamuckivao i pokušavao se obraniti

27.05.2020 u 19:47

Bionic
Reading

Britanski premijer Boris Johnson pokušavao je u srijedu u parlamentu smiriti zastupnike koje su razbjesnila putovanja specijalnog savjetnika Dominica Cummingsa dok je na snazi bila zabrana kretanja.

Zastupnici su jednoglasni u osudi, a dodatno su ih potaknula poruke birača ogorčenih postupcima specijalnog savjetnika. Pitaju se stavlja li premijer Boris Johnson javno zdravstvo u drugi plan kako bi spasio glavu svog savjetnika, smatranog mozgom kampanje za brexit.

Zastupnici, među kojima i zastupnici njegove Konzervativne stranke, pitanjima su izrešetali konzervativnog čelnika, dok je on ponekad i zamuckujući pokušavao obraniti svoje stajalište pred parlamentarnim odborom.

"Potpuno razumijem ogorčenje javnosti", odgovorio je i priznao da se radi o propustu, te dodao da je "vrijeme da se prijeđe na druga pitanja i koncentrira na borbu protiv koronavirusa".

Nisu bila uvjerljiva objašnjenja Dominica Cummingsa, koji je tvrdio da je otišao roditeljima u Durham, 400 kilometara od Londona jer se bojao da je zaražen koronavirusom i tražio je rješenja za čuvanje djeteta.

Propustio se ispričati i reći da mu je žao, što je loše primljeno kao i njegovo drugo putovanje 40-ak kilometara automobilom.

Ta afera pet dana ne silazi s naslovnica novina iako Boris Johnson tvrdi da su neke optužbe u potpunosti lažne.

Anketa YouGova za dnevni list The Times pokazuje da je podrška javnosti Konzervativnoj stranci Borisa Johnsona pala za devet bodova u tjedan dana, na 44 posto. Glavna oporbena Laburistička stranka je dobila pet bodova u istom razdoblju i sada je na 38 posto.

Blizu četrdeset konzervativnih zastupnika traži Cummingsov odlazak, a jedan državni tajnik je podnio ostavku u utorak. 

"Afera Cummings je snažno odjeknula u javnosti i brzo je imala negativne posljedice na podršku vladi i premijeru", rekao je Tim Bale, profesor politike na londonskom sveučilištu Queen Mary. "Postoji opasnost da će ta afera učvrstiti sumnje britanskih birača da Konzervativna stranka više brine za svoje bogate prijatelje nego za obične ljude".