SPORAN CJENIK HP-A

Zbog čega plaćamo poštu dva puta skuplje nego ZABA?

04.07.2014 u 11:28

Bionic
Reading

Ugovor sklopljen između Hrvatske pošte (HP) i Zagrebačke banke s cijenama 40 posto nižim od tržišnih za poštanske usluge na noge je digao privatne poštanske operatere. Upozoravaju kako se radi o dampingu, ali regulator, Agencija za poštu i elektroničke komunikacije (HAKOM), za sad nije poduzeo nikakve mjere

Svoju ponudu HP temelji na novom cjeniku, objavljen je na njihovoj internetskoj stranici, u kojem se navodi kako su popusti za velike korisnike poštanskih usluga od dva posto do 'najmanje od sedam posto'.

HP: Naš cjenik ne krši pravila tržišnog natjecanja

Na prozivke privatnika iz Hrvatske pošte odgovaraju kako su popusti na količinu pošiljaka javno objavljeni na njihovim internetskim stranicama, u skladu sa propisima o tržišnom natjecanju, a opravdanje imaju, ističu iz HP-a, u smanjenju troškova te su rezultat uštede zbog narudžbe veće količine usluga.

Formulacija 'najmanje od sedam posto' bode oči, jer to praktički znači da HP može bankama i ostalim velikim tvrtkama raznositi poštu i sa 100-postotnim popustom. Zbog toga privatni operateri tvrde da je cjenik nelegalan i traže da se povuče.

Najglasniji u tim zahtjevima je CityEX kojeg je HP-a drastičnim spuštanjem cijene izbacio iz posla sa Zagrebačkom bankom. Dražen Breglec, član uprave CityEX-a kaže kako se radi o očitom kršenju propisa jer HP tržištu nudi rabate suprotno onima koje je prijavio regulatoru

Na upit tportala iz HAKOM-a nam je odgovoreno kako su oni upoznati s aktualnim cjenikom HP i kako on nije u suprotnosti s važećim Zakonom o poštanskim uslugama (ZPU).

Što se tiče ugovora između Zagrebačke banke i državne Pošte odgovaraju kako on nije u njihovoj nadležnosti. Međutim, napominju ako ugovor i predviđa popust od 40 posto sve je po zakonu uz uvjet da HP isti rabat primjenjuje na sve velike korisnike.

'Ako HAKOM tvrdi da je objavljeni cjenik HP-a u redu onda ih treba sve posmjenjivati. Da se radi o neovisnom i snažnom regulatoru on bi zatražio ugovor HP-a i Zabe na uvid, naredio bi izmjenu cjenika HP-a i poništio ugovor', ustvrdio je Breglec kad smo mu predočili odgovor iz HAKOM-a.

O čitavom slučaju, kaže, CityEX je izvijestio Europsku komisiju a tražit će i odgovornost i naknadu za izmaklu dobit

Privatne operatere smeta i što HP usluge koje pruža Zagrebačkoj banci prikazuje kao univerzalne. Univerzalna pošta oslobođena je plaćanja PDV-a jer se smatra javnim dobrom. Na taj način se subvencionira dostava pisama i paketa za sve građane bez obzira gdje žive.

Dražen Breglec

Jedini koji može raditi s univerzalnom poštom je HP i njegova usluga je zbog toga odmah u startu jeftinija za 25 posto u odnosu na usluge privatnih tvrtki. Kako će izgleda sad na to velikim klijentima nuditi još i rabat od 40 posto jasno je zbog čega su privatnici bijesni.

Zanimljivo je da u ZPU-u piše kako cijena univerzalne pošte mora biti jednaka za sve korisnikeali i da davatelj takve usluge ima pravo odobriti popust klijentima koji šalju veći broj pošiljaka.

To znači da u ovom trenutku građani poštu plaćaju gotovo dvostruko više, 3,10 kuna, od Zagrebačke banke - samo 1,86 kuna. Gdje je tu javni interes?

Ukazuju na to i privatni operateri koji traže pozivajući se na praksu zemalja EU-a, da se samo građani oslobode plaćanja PDV-a a nikako i veliki korisnici poštanskih usluga. Time bi se tvrde u državni proračun godišnje slilo više od 100 milijuna kuna PDV-a koji se sad gube jer se komercijalna usluga prikriveno prikazuje kao univerzalna.

Međutim, ni novi ZPU (nedavno je okončana javna rasprava i sad se čeka ocjena Bruxellesa) koji bi trebao liberalizirati tržište ne radi jasnu razliku između univerzalne i komercijalne pošte

Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture, čiji su ljudi zajedno s HAKOM-ovcima izradili nacrt novog zakona, na naš upit o PDV-u odgovorilo su kako taj porez nije u njihovoj domeni te da on 'nije predmet uređivanja' ZPU-a.

Zbog toga će privatni poštanski operateri pokucati na vrata Ministarstva financija. Nadaju se kako će mogućih 100 milijuna kuna novih prihoda u proračun toliko zainteresirati ministra Slavka Linića da će se i on uključi u izradu novog Zakona o poštanskim uslugama.